KooKoon Toni Kähköselle viiden ottelun pelikielto

18.2.2020
KooKoon Toni Kähköselle viiden ottelun pelikielto

Kuva: Teemu Saarinen

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi KooKoon Toni Kähköselle viiden (5) ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–Lukko-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Kähkönen on pelikiellossa KooKoon viidessä seuraavassa ottelussa: 19.2. HPK–KooKoo, 21.2. HIFK–KooKoo, 22.2. KooKoo–Kärpät, 28.2. KooKoo–Sport ja 4.3. KooKoo–Lukko.

* * *

Kurinpitopäätös 36/2019–2020 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Toni Kähkönen
Ottelu: KooKoo–Lukko
Peliaika: 42:35
Pelipäivä: 15.2.2020

1. Selostus asiasta

KooKoo–Lukko-ottelun peliajassa 45:35 KooKoon Toni Kähkönen taklaa Lukon Linus Nymania. Ottelun tuomaristo ei tuominnut tilanteesta Kähköselle rangaistuksia.

Tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Toni Kähköselle ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta säännön 124 perusteella.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Taklattu Nyman ei loukkaantunut tilanteessa.

Kähkönen on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilannetta koskevat videot ja kuullut pelaajan lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Lukon hyökkäyksen edetessä KooKoon puolustusalueelle Lukon Nyman luistelee kiekottomana keskikaistaa kohti maalia. Samanaikaisesti KooKoon Kähkönen luistelee Nymanin luistelulinjalle ja samalla kohdistaa tähän kevyen taklauksen. Taklauksessa tapahtuu osuma Kähkösen olkapäästä Nymania päähän.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Kähkösen tekee tilanteessa taklausliikkeen eikä kyse ole vastustajan estämisestä/blokkaamisesta kuten Kähkönen on lausumassaan todennut. Edelleen delegaatio toteaa, että taklauksen seurauksena tapahtuu taklaavan Kähkösen olkapäästä osuma taklattavaa päähän. Delegaatio toteaa, että pääosuma on seurausta osittain taklattavan matalasta peliasennosta, mutta tästä huolimatta kurinpitodelegaatio toteaa, että Kähkösen taklaus on säännössä 124 tarkoitettu vastustajan päähän kohdistunut taklaus.

Liigan hallitus on kokouksessaan 16.12.2019 päättänyt, että Liigan kurinpitomenettelyssä päähän kohdistuvista taklauksista annettavia sanktioita kovennetaan välittömästi. Jatkossa kaikista päähän kohdistuvista ja ottelurangaistuksen arvoiseksi katsottavista taklauksista annetaan vähintään viiden (5) ottelun pelikielto.

Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa huomioon edellä mainitun päätökseen ja edellä taklauksesta ja pelitilanteesta todetut seikat ja pitää Kähkösen suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta ottelurangaistuksen arvoisena. Kurinpitodelegaatio katsoo, että oikea rangaistus taklauksesta on viiden ottelun pelikielto. Kähkösellä ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

KooKoon Toni Kähköselle määrätään viiden (5) ottelun pelikielto. Kähkönen on pelikiellossa KooKoon viiden seuraavan ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

17. helmikuuta 2020

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja

Video tilanteesta


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen