Brad Lambert kirjoitti nimensä Liiga-historiaan – tässä kaikkien aikojen nuorimmat pistenikkarit

13.2.2020
Brad Lambert kirjoitti nimensä Liiga-historiaan – tässä kaikkien aikojen nuorimmat pistenikkarit

Kuva: Riku Laukkanen

HIFK:n Brad Lambert nousi keskiviikon kierroksella Liigan kaikkien aikojen nuorimpien syöttöpisteen merkkauttaneiden pelaajien listalle. Vain kolme pelaajaa on kirjannut nimensä ottelun pistetilastoihin Lambertia nuorempana. HIFK-laitahyökkääjästä tuli nuorin kaksi syöttöpistettä yhdessä ottelussa kerännyt pelaaja.

Joulukuussa 16 vuotta täyttänyt Lambert pelasi keskiviikkona uransa toisen ottelun Liigassa. Lambert debytoi HIFK:n paidassa kuusi päivää ennen 16-vuotissyntymäpäiväänsä kaikkien aikojen kolmanneksi nuorimpana kenttäpelaajana.

Keskiviikon HIFK–Ilves-ottelussa Lambert sai syöttöpisteen Jere Sallisen tekemään 2-0-maaliin. Ottelun toisen syöttöpisteensä Lambert keräsi Mikko Kousan 3-0-osumasta. Lambert on kaikkien aikojen nuorin kaksi syöttöpistettä yhdessä ottelussa ja toiseksi nuorin kaksi pistettä yhdessä ottelussa kerännyt pelaaja.

Nuorin syöttöpisteille yltänyt pelaaja on ollut Tapparaa kaudella 2011-12 edustanut, nykyinen NHL-tähti Aleksander Barkov, joka syötti maalin heti avausottelussaan lokakuussa 2011. Kolme vuorokautta myöhemmin Barkovista tuli Liiga-historian nuorin maalintekijä.

Lukossa kaudella 2012-13 pelannut Aleksi Saarela pelasi avausottelunsa Liigassa 19.2.2013. Saarela onnistui debyytissään mainiosti ja kirjasi ottelussa Tapparaa vastaan pisteet 1+1. Saarela on nuorin kaksi pistettä yhdessä Liiga-ottelussa kerännyt pelaaja.

NHL:n kovimpiin suomalaisnimiin nykyään kuuluva Mikko Rantanen avasi maalitilinsä Liigassa uransa toisessa ottelussa. Rantanen viimeisteli maalin HIFK:n verkkoon 18.12.2012. Rantanen oli avausmaalinsa aikaan 16 vuoden, yhden kuukauden ja 19 päivän ikäinen. Hän on Liigan kaikkien aikojen kolmanneksi nuorin pisteille päässyt pelaaja.

Nuorimmat syöttöpisteen kirjanneet Liigassa

Aleksander Barkov, Tappara; 16 vuotta, 29 päivää
Aleksi Saarela, Lukko; 16 vuotta, 1 kuukausi, 12 päivää
Brad Lambert, HIFK; 16 vuotta, 1 kuukausi, 24 päivää
Mikko Rantanen, TPS; 16 vuotta, 3 kuukautta, 16 päivää
Jesse Puljujärvi, Kärpät; 16 vuotta, 4 kuukautta, 3 päivää
Patrik Laine, Tappara; 16 vuotta, 5 kuukautta, 20 päivää
Sebastian Aho, Kärpät; 16 vuotta, 6 kuukautta, 20 päivää
Aki-Petteri Berg, TPS; 16 vuotta, 7 kuukautta, 6 päivää
Artturi Lehkonen, TPS; 16 vuotta, 7 kuukautta, 10 päivää
Juha Jyrkkiö, FoPS; 16 vuotta, 8 kuukautta, 15 päivää
Kasper Simontaival, Tappara; 16 vuotta, 8 kuukautta, 15 päivää


---
Julkaisija: Antti Seppänen