TPS:n Zach Budishille viiden ottelun pelikielto

7.2.2020

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Zach Budishille viiden (4+1) ottelun pelikiellon keskiviikon KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta polvitaklauksesta.

Budish on pelikiellossa TPS:n viidessä seuraavassa ottelussa: 7.2. HIFK–TPS, 14.2. TPS–Ässät, 15.2. Ässät–TPS, 17.2. TPS–HPK ja 22.2. Pelicans–TPS.

* * *

Kurinpitopäätös 34/2019–20 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Zach Budish
Ottelu: KooKoo–TPS
Peliaika: 35:22
Pelipäivä: 5.2.2020

1. Selostus asiasta

KooKoo–TPS-ottelun peliajassa 35:22 TPS:n Zach Budish taklaa KooKoon Alexander Bonsaksenia. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta Budishille ison rangaistuksen ja pelirangaistuksen polvitaklauksesta (5+PR).

Tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Zach Budishille ottelurangaistus polvitaklauksesta säännön 152 perusteella.

Kurinpitodelegaatio on saanut suullisen lausuman Budishilta tilanteesta.

Taklattu Bonsaksen loukkaantui tilanteessa.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 152 mukaan polvitaklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja ojentaa polveaan tarkoituksenaan osua vastustajaan. Säännön ii kohdan mukaan pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa polvitaklauksella, tuomitaan joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on kuullut Budishin lausuman ja katsonut tilannetta koskevat videot. Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan KooKoon puolustaja Bonsaksenille syötetään kiekko hyökkäysalueen siniviivalle. Samalla Budish tulee antamaan painetta paikallaan olevalle Bonsaksenille, joka ei saa kiekkoa kunnolla haltuunsa. Budish taklaa tilanteessa työntämällä vasemman polvensa Bonsaksenia kohti ja osuen polvellaan Bonsaksenin polveen. Kurinpitodelegaatio toteaa, että edellä kuvattu Budishin taklaus täyttää säännön 152 tarkoittaman polvitaklauksen tunnusmerkistön.

Kurinpitodelegaatio toteaa, ettei polvitaklaus aiheudu Budishin lausumassa esittämästä Bonsaksenin viime hetken väistämisestä vaan siitä, että Budish tulee tilanteeseen selkeästi vasen polvi eteen työnnettynä.

Edellä todetusti kurinpitodelegaatio katsoo, että Budishin teko täyttää polvitaklauksen tunnusmerkistön ja sillä on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa. Ottaen huomioon kuluvalla ja edellisellä kaudella polvitaklauksista määrätyt pelikieltojen pituudet ja sen, että taklattu loukkaantui sekä taklauksessa tapahtuneen polven selvän kurotuksen ja pelitilanteen kokonaisuudessaan, kurinpitodelegaatio katsoo, että tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus. Taklausta kokonaisuutena arvioiden ja edellä lausutut asiat huomioiden kurinpitodelegaatio pitää oikeana seurauksena neljän ottelun pelikieltoa. Budishille on määrätty Liigan kurinpitomenettelyssä pelikieltoa kerran aiemmin myös polvitaklauksesta (17/2017–18). Tämä huomioiden nyt määrättävää rangaistusta korotetaan yhdellä ottelulla.

3. Ratkaisu

TPS:n Zach Budishille määrätään viiden (5) ottelun pelikielto.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

6. helmikuuta 2020

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja

Video tilanteesta


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen