JYPin Roni Allénille​ viiden ottelun pelikielto

31.1.2020

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi JYPin Roni Allénille viiden (5) ottelun pelikiellon keskiviikon JYP–KooKoo-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Allén on pelikiellossa JYPin viidessä seuraavassa ottelussa: 31.1. JYP–SaiPa, 1.2. Tappara–JYP, 5.2. Lukko–JYP, 12.2. JYP–Jukurit ja 14.2. KalPa–JYP.

* * *

Kurinpitopäätös 33/2019–20 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Roni Allén
Ottelu: JYP–KooKoo
Peliaika: 54:30
Pelipäivä: 29.1.2020

1. Selostus asiasta

JYP–KooKoo-ottelun peliajassa 54:30 JYPin Roni Allen taklaa KooKoon Toni Suurosta. Ottelun tuomaristo ei tuominnut tilanteesta rangaistuksia.

Tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Roni Allenille ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus (sääntö 124) -säännön perusteella.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Taklattu Suuronen loukkasi itseään tilanteessa.

Allen ja JYP ovat antaneet suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilannetta koskevat videot ja kuullut pelaajan ja JYPin lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan JYPin puolustusalueella KooKoon Suuronen saa päätytilanteesta tulevan kiekon haltuunsa B-pisteen tuntumassa ja lähtee nousemaan kohti JYPin maalia. Samaan aikaan Suurosta vastaan tulee Allen, joka taklaa Suurosta. Taklaus kohdistuu osittain Suurosta päähän.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Allen suorittaa taklauksen kiekolliseen vastustajaan ja hänellä on muun muassa käsivarsi kiinni vartalossa. Toisaalta taklauksessa tapahtuu taklaavan Allenin olkapäästä osuma taklattavaa päähän. Delegaatio toteaa, että pääosuma on seurausta osittain Suurosen peliasennosta, mutta tästä huolimatta kurinpitodelegaatio toteaa, että Allenin taklaus on säännössä 124 tarkoitettu vastustajan päähän kohdistunut taklaus.

Liigan hallitus on kokouksessaan 16.12.2019 päättänyt, että Liigan kurinpitomenettelyssä päähän kohdistuvista taklauksista annettavia sanktioita kovennetaan välittömästi. Jatkossa kaikista päähän kohdistuvista ja ottelurangaistuksen arvoiseksi katsottavista taklauksista annetaan vähintään viiden (5) ottelun pelikielto.

Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa huomioon edellä mainitun päätökseen ja edellä taklauksesta ja pelitilanteesta todetut seikat ja pitää Allenin suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta ottelurangaistuksen arvoisena. Kurinpitodelegaatio katsoo, että oikea rangaistus taklauksesta on viiden ottelun pelikielto. Allenilla ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

JYPin Roni Allenille määrätään viiden (5) ottelun pelikielto. Allen on pelikiellossa JYPin viiden seuraavan ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

30. tammikuuta 2020

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen