Pelicansin Hannes Björniselle yhden ottelun pelikielto

7.1.2020

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Pelicansin Hannes Björniselle yhden (1) ottelun pelikiellon perjantain Pelicans–Ässät-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Björninen on kärsinyt pelikieltonsa väliaikaisen pelikiellon aikana 4.1.2020 ottelussa JYP–Pelicans. Björninen on pelikelpoinen Pelicansin seuraavassa ottelussa 8.1. Pelicans–HPK.

* * *

Kurinpitopäätös 28/2019–20 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Hannes Björninen
Ottelu: Pelicans–Ässät
Peliaika: 45:36
Pelipäivä: 3.1.2020

1. Selostus asiasta

Pelicans–Ässät-ottelun peliajassa 45:36 Pelicansin Hannes Björninen lyö laitakamppailutilanteessa kyynärpäällään Ässien Jyri Marttista päähän. Ottelun tuomaristo ei tuominnut tilanteesta rangaistuksia.

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen ja päävideotuomari on asettanut taklauksen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulisi määrätä Björniselle ottelurangaistus.

Björninen on määrätty kurinpitokäsittelyn ajaksi väliaikaiseen pelikieltoon 4.1.2020 kurinpitodelegaation tekemällä päätöksellä.

Pelicans ja Björninen ovat antaneet kirjallisen lausuman. Tilanne näkyy ottelun videotallenteilta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta käy ilmi, että Ässien puolustaja Marttinen painostaa Pelicansin hyökkäysalueella kiekollista Björnistä saaden tämän kiinni laitaan ja samalla aiheuttaen samalla Björniselle kiekon hallinnan menetyksen. Tämän jälkeen Marttinen jatkaa Björnisestä takaapäin kiinnipitämistä samalla kun Ässät lähtee hyökkäykseen. Kiinnipitämisen edelleen jatkuessa Björninen lyö voimakkaasti kyynärpäällään Marttista päähän päästäkseen irti tilanteesta.

Jääkiekon sääntökirjan säännön 158 mukaan väkivaltaisuus on teko, jossa pelaaja tuuppii tai lyö vastustajaa pelin aikana. Säännön i-kohdan mukaan pelaajalle, joka on osallinen lyhyeen yhteenottoon vastustajan kanssa, tuomitaan harkinnan mukaan pieni rangaistus, kaksinkertainen pieni rangaistus tai iso rangaistus ja pelirangaistus. Kurinpitodelegaatio toteaa, että jääkiekon säännöissä rangaistusten seuraamuksia ei ole määritelty tyhjentävästi, vaan seuraamusharkinnassa tulee ottaa huomioon rike kokonaisuudessaan ja se, onko teko reilun pelin hengen tai lajin arvokkuuden vastainen. Näin ollen kurinpitodelegaatio toteaa, että väkivaltaisuudesta voidaan vastustajaa lyövälle pelaajalle tuomita myös ottelurangaistus.

Rangaistusharkinnan osalta delegaatio toteaa, että Ässien Marttinen rikkoo tilanteessa vastustajasta kiinnipitämistä koskevaa sääntökohtaa estäessään kiekottomaksi muuttuneen Björnisen osallistumisen peliin. Toisaalta kiinnipitäminen ei oikeuta Björnistä vapautumaan tilanteesta lyömällä vastustajaa kyynärpäällä päähän. Kurinpitodelegaatio pitää Björnisen tilanteessa suorittamaa kyynärpäällä lyömistä väkivaltaisuus-säännön rikkomisena ja erityisesti lyönnin suorittamistapa huomioiden ottelurangaistuksen arvoisena tekona. Pelitilannetta kokonaisuutena arvioiden kurinpitodelegaatio pitää oikeana rangaistuksena tilanteesta yhden ottelun pelikieltoa.

3. Ratkaisu

Pelicansin Hannes Björniselle määrätään yhden (1) ottelun pelikielto. Björninen on kärsinyt pelikieltonsa väliaikaisen pelikiellon aikana.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

6. tammikuuta 2020

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen