Tapparan Otto Rauhalalle ei määrätty pelikieltoa

13.12.2019
Tapparan Otto Rauhalalle ei määrätty pelikieltoa

Kuva: Mika Kylmäniemi

Liigan kurinpitodelegaatio ei määrännyt Tapparan Otto Rauhalalle pelikieltoa keskiviikon Tappara–KooKoo-ottelussa tapahtuneesta tappelusta.

Rauhala on pelikelpoinen Tapparan seuraavassa ottelussa, 13.12. Tappara–Ilves.

* * *

Kurinpitopäätös 26/2019–20 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Otto Rauhala
Ottelu: Tappara–KooKoo
Peliaika: 47:39
Pelipäivä: 11.12.2019

1. Selostus asiasta

Tappara–KooKoo-ottelun peliajassa 47:39 Tapparan Otto Rauhalan ja KooKoon Martin Bergerin välillä on maalinedustalla tappelu. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta kummallekin pelaajalle 5 + PR:n rangaistuksen väkivaltaisuudesta.

Tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Rauhalle ottelurangaistus tappelusta, koska kyseessä on ei-spontaanin tappelun aloitus liittyen aiempaan 3. erän tilanteeseen.

Rauhala on antanut suullisen lausuman. Tilanne näkyy ottelun videotallenteilta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 141 i -kohdan mukaan pelaajalle, joka aloittaa nyrkkitappelun tuomitaan ottelurangaistus. Liigan kurinpitokäytännössä on pääasiassa sovellettu sääntöä 141 siten, ettei sen i-kohta tule sovellettavaksi ns. spontaaneihin tappeluihin. Spontaanit tappelut ovat rangaistavia ja aiheuttavat pelaajien poistamisen ottelusta, mutta niitä ei ole pääsääntöisesti arvioitu säännön 141 i -kohdan rikkomisena, jollei tilanteeseen liity jotain erityistä. Ei-spontaaniksi tappeluksi katsotaan tappelu, joka ei liity käynnissä olevaan pelitilanteeseen: esimerkiksi yksipuolinen "nouto" tai suoraan aloituksesta aloitettu tappelu. Ei-spontaanit tappelut rangaistaan ottelurangaistuksin.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta käy ilmi, että pelin ollessa Tapparan hyökkäysalueella Rauhala hakeutuu maskipelaajaksi KooKoon maalille. Rauhala ottaa maalilla parempaa asemaa itselleen muutamilla poikittaisen mailan iskuilla KooKoon puolustaja Bergeriin. Pelitilanteen jatkuessa Berger vastaa kamppailuun myös poikittaisen mailan iskuilla ja jonka jälkeen pelaajien välillä alkaa kamppailu, jonka seurauksena tilanne eskaloituu tappeluksi. Kurinpitodelegaatio pitää pelaajien välillä aiheutuvaa tappelua ns. spontaanina, joka on seurausta pelitilanteen aiheuttamista tunteiden ylikuumenemisesta. Näin ollen tilanteesta ei määrätä ottelurangaistuksia vaan pelitilanteessa määrätty pelirangaistus on riittävä rangaistus.

3. Ratkaisu

Otto Rauhalalle ei määrätä pelikieltoa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

12. joulukuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen