Pelicansin Taavi Vartiaiselle kuuden ottelun pelikielto

5.12.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Pelicansin Taavi Vartiaiselle kuuden (6) ottelun pelikiellon tiistain Tappara–Pelicans-ottelussa tapahtuneesta pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Vartiainen on pelikiellossa Pelicansin kuudessa seuraavassa ottelussa: 5.12. Pelicans–JYP, 11.12. Ässät–Pelicans, 13.12. KooKoo–Pelicans, 20.12. Pelicans–Tappara, 26.12. HIFK–Pelicans ja 28.12. Kärpät–Pelicans.

* * *

Kurinpitopäätös 23/2019–20 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Taavi Vartiainen
Ottelu: Tappara–Pelicans
Peliaika: 01:37
Pelipäivä: 3.12.2019

1. Selostus asiasta

Tappara–Pelicans-ottelun peliajassa 01:37 Pelicansin Taavi Vartiainen taklaa Tapparan Tuukka Mäntylää. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta Vartiaiselle 5 minuutin ja pelirangaistuksen (5+PR) pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta (sääntö 124).

Tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Vartiaiselle ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta, koska Vartiainen osuu taklauksessa olkapäällään Mäntylän päähän, Mäntylä lentää taklauksen voimasta voimalla laitaan ja loukkaantuu.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Mäntylä loukkaantui tilanteessa eikä pelannut ottelun loppuun.

Pelicans ja Vartiainen ovat antaneet lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Mäntylä hakee Tapparan puolustusalueen kulmasta irtokiekon ja lähtee aloittamaan hyökkäystä kiekollisena laitaa pitkin. Samanaikaisesti Vartiainen luistelee hyökkäysalueen poikki kohti Mäntylää antamaan painetta. B-aloituspisteen kohdalla Mäntylä antaa avaussyötön ja välittömästi tämän jälkeen Vartiainen taklaa noin metrin irti laidasta olevaa Mäntylää. Mäntylä lentää taklauksen voimasta voimakkaasti päin laitaa. Edelleen videotallenteen perusteella kurinpitodelegaatio toteaa, että Vartiaisen taklaus kohdistuu voimakkaasti Mäntylää päähän ja vartaloon. Kurinpitodelegaatio toteaa, että vaikka Vartiainen suorittaa taklauksen ilman ylöspäin suuntautuvaa liikettä ja sinänsä vartalollaan, taklauksessa aiheutuu voimakas kontakti Vartiaisen olkapäästä Mäntylää päähän, joten kyse on säännössä 124 tarkoitetusta päähän kohdistuneesta taklauksesta. Delegaatio toteaa, että lisäksi tilanteessa toteutuu myös laitataklaussäännön tunnusmerkistö.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että jääkiekkoon kuuluvat edelleen kovat taklaukset, mutta ne pitää pystyä suorittamaan sääntöjen sallimalla tavalla. Lähtökohtaisesti yksin taklaajalla on vastuu siitä, ettei taklauksessa tapahdu osumaa vastustajan päähän. Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että Vartiainen näkee pelitilanteen kehittymisen hyvissä ajoin ennen taklaukseen lähtemistä ja tästä huolimatta suorittaa taklauksen siten, että siinä aiheutuu erittäin voimakas osuma vastustajan päähän. Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä mainitut seikat sekä taklaustilanteen kokonaisuudessaan huomioon. Delegaatio pitää Vartiaisen suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta, jonka seurauksena taklattu pelaaja loukkaantuu, viiden ottelun arvoisena tekona.

Vartiaisella on huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa Liigasta kaudelta 2016–2017, jolloin hänelle on määrätty kolmen ottelun pelikielto (tapaus 35/2016-2017). Tällä perusteella nyt määrättävää pelikieltoa ankaroitetaan Liigan kurinpitosääntöjen 38 §:n mukaisella tavalla yhdellä ottelulla.

3. Ratkaisu

Pelicansin Taavi Vartiaiselle määrätään kuuden (6) ottelun pelikielto. Vartiainen on pelikiellossa Pelicansin seuraavien kuuden ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

4. joulukuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen