Muistatko tämän huippusuorituksen Liigasta? Kaikkien aikojen maalipyssyn hurja kausi

3.12.2019
Muistatko tämän huippusuorituksen Liigasta? Kaikkien aikojen maalipyssyn hurja kausi

Kuva: Suomen Jääkiekkomuseo

Arto Javanainen muistetaan yhtenä Suomi-kiekon kaikkien aikojen maalintekijöistä. Javanainen pelasi Liigassa yhteensä 17 kautta ja teki niissä rikkomattomat 462 maalia. Kaudella 1987–88 maaleja syntyi ennätystahdilla.

Javanainen tuli tutuksi Ässien hanakasti laukovana laitahyökkääjänä, joka ei laukaustaan säästellyt. Kevääseen 1987 mennessä Javanainen oli pelannut Ässien paidassa 11 kautta ja rikkonut viidellä kaudella 30 maalin haamurajan. Kausi 1985–86 tuotti 44 maalia 36 ottelussa.

Kesäkuussa 1987 Juhani Tammisen valmentama TPS julkisti tehneensä Javanaisen kanssa pelaajasopimuksen. Javanaista kaavailtiin jo kesällä samaan ketjuun Esa Keskisen ja Jukka Vilanderin kanssa.


Uusi paita, uudet kuviot. "Halusin nähdä miten muualla toimitaan ja pelataan", Arto Javanainen kuvaili TPS-sopimuksen julkaisemisen yhteydessä.

Ketju nousi nihkeän runkosarjan alun jälkeen väkevällä otteella Liigan johtavaksi kolmikoksi. "Mustaksi ketjuksi" nimetty trio löysi tehovireen lokakuun puolivälissä ja takoi 10 ottelun jaksolla yhteensä 29 maalia, joista Javanaiselle merkittiin peräti 16. Joulutauolla maalipörssin kärjessä olleella Javanaisella oli koossa 28 maalia yhtä monessa ottelussa.

Uuden maaliennätyksen tekeminen näytti kuitenkin vaarantuvan runkosarjan viimeisillä kierroksilla, kun Javanainen jäi kolmessa ottelussa ilman täysosumia. 25. maaliskuuta 1988 hän laukoi kuitenkin hattutempun Kärppiä vastaan, runkosarjan toiseksi viimeisessä ottelussaan. Ottelun kolmas maali nosti kauden maalimäärän 46:ään, jolla Raimo Summasen nimissä ollut yhden kauden maaliennätys kaudelta 1982-83 rikkoutui.

Viimeisen kierroksen maalilla Javanaisen lopulliseksi maalimääräksi kirjattiin lopulta 47. TPS:n musta ketju miehitti runkosarjan pistepörssissä sijat 1 (Keskinen), 2 (Javanainen) ja 4 (Vilander). Kolmikko teki kaudella yhteensä hurjat 198 pistettä. Ketjun 86 maalia oli lähes 42 % TPS:n koko kauden maaleista. Javanaisen osuus oli melkein 23 %.

Haamurajan rikkomisesta on tullut yhä harvinaisempaa. 40 maalin rajapyykki on rikkoutunut viimeksi kaudella 1999–2000, kun TPS:n Kai Nurminen iski 41 maalia.

Tällä kaudella Arto Javanaisen ennätyksen rikkomiselle on kuitenkin edellytykset. Maalipörssiä johtavalla JYPin Julius Nättisellä on 26 ottelun jälkeen jo 20 maalia. Nättisen ottelukohtainen maalikeskiarvo on poikkeuksellinen 0,83. Laitahyökkääjän syyskauden maalintekotahdilla keväällä voidaan kirjoittaa Liiga-historiaa.


---
Julkaisija: Antti Seppänen