Tapparan Charles Bertrandille viiden ottelun pelikielto

26.11.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Tapparan Charles Bertrandille viiden (5) ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–Tappara-ottelussa tapahtuneesta pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Bertrand on pelikiellossa Tapparan viidessä seuraavassa ottelussa: 26.11. Tappara–TPS, 29.11. Jukurit–Tappara, 30.11. Tappara–HIFK, 3.12. Tappara–Pelicans ja 5.12. Sport–Tappara.

* * *

Kurinpitopäätös 20/2019–20 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Charles Bertrand
Ottelu: KooKoo–Tappara
Peliaika: 33:37
Pelipäivä: 23.11.2019

1. Selostus asiasta

KooKoo–Tappara-ottelun peliajassa 33:37 Tapparan #9 Charles Bertrand lyö pelikatkolla maalisedustatilanteessa poikittaisella mailalla KooKoon #55 Vilmos Galloa päähän. Lyönti osuu kasvoihin. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta 5+PR rangaistuksen Bertrandille syynä pään tai niskan alueelle kohdistuva taklaus.

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulisi määrätä Bertrandille ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuvasta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Gallo sai iskun seurauksena vammoja kasvoihinsa.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+PR) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilannetta koskevat ottelutallenteet ja kuullut Bertrandin lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteen mukaan KooKoon maalivahti sulkee kiekon ja peli vihelletään poikki. Samaan aikaan maalin edessä Bertrandin ja Gallon välillä on kontaktitilanne. Tämän jälkeen Bertrand iskee voimakkaalla poikittaisen mailan iskulla päähän Galloa. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Bertrandin poikittaisessa mailassa on kyse säännön 124 tarkoittamasta vastustajan pään tai niskan alueelle kohdistavasta taklauksesta.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että tilanne alkaa tyypillisellä maaliedustalla tapahtuvalla kontaktitilanteella. Tässä tilanteessa ensimmäisen fyysisen kontaktin jälkeen Bertrand iskee poikkeuksellisella ja jääkiekkoon kuulumattomalla tavalla vastustaajaa kovalla, päähän osuvalla poikittaisella mailalla. Delegaatio toteaa, että Bertrand on teollaan piittaamattomasti vaarantanut vastustajaa ja teko huomioiden tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus. Pelikiellon pituuden osalta delegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä todetut seikat sekä tilanteen kokonaisuudessaan huomioon sekä kuluvalla ja edellisellä kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset. Kurinpitodelegaatio pitää Bertrandin tekoa viiden ottelun pelikiellon arvoisena.. Bertrandilla ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa Liigasta.

3. Ratkaisu

Tapparan Charles Bertrandille määrätään viiden (5) ottelun pelikielto.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

25. marraskuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen