Muistatko nämä huippusuoritukset Liigasta? Tässä ovat yhden ottelun pistehurjastelut

20.11.2019
Muistatko nämä huippusuoritukset Liigasta? Tässä ovat yhden ottelun pistehurjastelut

Risto Jalo (vas.) ja Raimo Summanen kokosivat kaudella 1982-83 yhteensä 110 pistettä. (Kuva: Suomen Jääkiekkomuseo)

Yksi ottelu, yhdeksän pistettä. Liiga-pelien yhden ottelun piste-ennätysten takaa nousee yhden ketjun huimia onnistumisia, joissa kaksi sentteriä ja yksi laitahyökkääjä kirjasivat nimensä pistetilastoihin useammin kuin kukaan muu.

Risto Jalo kuuluu Liiga-kiekon legendaarisimpiin keskushyökkääjiin. KooVeessa kiekkokoulutuksensa saanut taitoniekka debytoi pääsarjatasolla kasvattajaseuransa riveissä kaudella 1979-80. Ura jatkui Ilveksen paidassa, kun KooVee jätti Liiga-kaukalot. Toisella kaudellaan Ilveksessä Jalo nousi tamperelaisten parhaaksi pistemieheksi.

Syksyllä 1982 Jalo muodosti ikätoverinsa, 20-vuotiaan Raimo Summasen kanssa yhden Liigan pelätyimmistä tehokaksikoista. Marraskuun lopulla Ilves kaatoi Kiekkoreippaan kotonaan Jalon takoessa hattutempun, mutta enemmän oli luvassa seuraavassa ottelussa.

Ilves vieraili Raumalla ja tykitti Lukon verkkoon peräti 16 maalia. Jalo keräsi pisteet 3+6, Summanen 4+2 ja ketjun kolmantena lenkkinä pelannut 18-vuotias Raimo Helminen 1+3. Jalon pistemäärä oli uusi Liigan yhden ottelun piste-ennätys. Tehopörssiin Jalo kirjasi lukeman +9.

– En ole nähnyt moista maalintekotaitoa, kuin Ilves nyt esitti, koskaan aikaisemmin. Kiitos hienosta pelistä, Lukon päävalmentaja Risto Kaitala tiivisti Helsingin Sanomille ottelun jälkeen.

* * *


Timo Susi (oik.) ja Erkki Lehtonen muodostivat Tapparan 80-luvun kultavuosien tehoduon.

Tapparan Timo Susi sivusi Jalon ennätystä kaksi vuotta myöhemmin. 25-vuotias hyökkääjä kuului Tapparan kultavuosien avainpelaajiin ja oli juhlinut saman vuoden keväällä jo kolmatta Suomen mestaruuttaan kirvesrinnoissa.

Susi tunnettiin maalintekijän taidoistaan. KooKoosta Tapparaan tullut laitahyökkääjä oli tehnyt viidellä kuudesta kaudestaan yli 20 maalia. Kaudella 1984-85 Susi oli koonnut marraskuuhun mennessä 13 ottelussaan vaatimattomat kahdeksan (6+2) pistettä, mutta kotipeli Jokereita vastaan korjasi tilannetta.

Ketju Susi – Erkki LehtonenJorma Sevon iski kuudesti ottelun puoliväliin mennessä, eikä tahti hyytynyt ottelun loppupuolellakaan: Susi vietti yhdeksän (4+5), Lehtonen seitsemän (3+4) ja Sevon kuuden (2+4) pisteen iltaa. Koko trio kirjasi tehopörssiin lukeman +9 – ilman miinusmerkintöjä.

* * *

Kärppien Kari Jalonen oli kaudella 1986-87 hurjassa pistevireessä. Joulutaukoon mennessä Jalonen oli tehnyt 26 ottelussa 43 pistettä, mikä lupaili reilua 70 pisteen saldoa kauden päätteeksi.

Tammikuussa Jalosen pistetahti kuitenkin kiihtyi ja hän ylsi 13 ottelun pisteputkeen. Jakso huipentui kuun lopussa Raksilassa pelattuun Kärpät–KalPa-otteluun, jossa Kärpät takoi Jalosen johtaman ketjun johdolla peräti 15 osumaa. Jalosen saldo maalijuhlista oli yhden ottelu piste-ennätystä sivuava 3+6, Kai Suikkasen 2+3 ja Pekka Tuomiston 2+2 pistettä. Ylivoimalla ketju osui neljästi. Jalonen kokosi 13 pelin pisteputkensa aikana peräti 38 pistettä.

Runkosarjan toiseksi viimeisessä ottelussa Jalonen rikkoi Matti Hagmanin nimissä olleen Liigan yhden kauden piste-ennätyksen. 44 ottelussa syntyi lopulta ennätykselliset 93 pistettä.


Kari Jalonen oli kaudella 1986-87 pitelemättömässä vireessä; tuloksena edelleen voimassa oleva runkosarjan piste-ennätys.

Eniten pisteitä Liigan runkosarjaottelussa

9 (3+6) – Risto Jalo, Ilves 2.12.1982, Lukko–Ilves 3-16
9 (4+5) – Timo Susi, Tappara 15.11.1984, Tappara–Jokerit 13-4
9 (3+6) – Kari Jalonen, Kärpät 29.1.1987, Kärpät–KalPa 15-4
8 (4+4) – Jouni Rinne, Lukko 16.1.1977, Lukko-K-reipas 12-5
8 (1+7) – Matti Forss, HIFK 31.1.1982, HIFK–Kärpät 12-1


---
Julkaisija: Antti Seppänen