Lukon Pathrik Westerholmille yhden ottelun pelikielto

19.11.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Lukon Pathrik Westerholmille yhden ottelun pelikiellon perjantain Sport–Lukko-ottelussa tapahtuneesta potkaisemisesta.

Westerholm on kärsinyt pelikieltonsa väliaikaisen pelikiellon aikana 16.11.2019 ottelussa Lukko–HPK. Westerholm on pelikelpoinen Lukon seuraavassa ottelussa 20.11. HIFK–Lukko.

* * *

Kurinpitopäätös 18/2019–20 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Pathrik Westerholm
Ottelu: Sport–Lukko
Peliaika: 26:19
Pelipäivä: 15.11.2019

1. Selostus asiasta

Sport–Lukko-ottelun peliajassa 26:19 Lukon Pathrik Westerholm pelaa jalallaan kiekkoa potkaisemalla ja osuen samalla jäässä mahallaan olevaa Sportin maalinvahtia luistimellaan kainaloon. Ottelun tuomaristo ei tuominnut tilanteesta potkaisemisesta rangaistusta.

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen ja päävideotuomari on asettanut potkaisun edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulisi määrätä Westerholmille ottelurangaistus potkaisusta.

Westerholm on määrätty väliaikaiseen pelikieltoon kurinpitodelegaation 16.11.2019 tehdyllä päätöksellä.

Kurinpitodelegaatio on saanut suullisen lausuman Westerholmilta tilanteesta.

Sportin maalivahti Stefan Steen ei loukkaantunut potkun seurauksena.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännössä 152 potku on määritelty teoksi, jossa pelaaja tekee luistimellaan mitä tahansa vastustajan kehon osaa kohti suuntautuvan heilahtavan potkuliikkeen. Säännön i-kohdan mukaan pelaajalle, joka potkaisee tai yrittää potkaista vastustajaa, tuomitaan ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on kuullut Westerholmin lausuman ja katsonut tilannetta koskevat videot. Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Sportin maalinedustatilanteessa kiekko tulee jäässä mahallaan olevan maalivahdin kainalon alta näkyviin. Westerholm, jonka maila on tilanteessa sidottuna, havaitsee kiekon ja potkaisee heilahtavalla potkuliikkeellä kiekkoa osuen ensin luistimellaan kiekkoon ja sen jälkeen maalivahtia kainaloon.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että jääkiekossa pelataan kiekkoa monesti myös luistimilla. Kiekon pelaaminen suoranaisesti luistimella potkaisemalla on harvinaisempaa, mutta sinänsä sääntöjen mukaan sallittua. Toisaalta vastustajan potkaiseminen ja sen yrittäminen on kielletty säännöissä. Pelatessaan kiekkoa potkaisemalla pelaaja on vastuussa siitä, ettei hänen luistimensa osu vastustajaan ottaen huomioon sen, että kiekon pelaaminen luistimella potkaisemalla aiheuttaa aina merkittävän riskin vastustajan vahingoittumisesta. Edellä lausutun perusteella kurinpitodelegaatio toteaa, että kiekkoa potkaistaessa tulee teko suorittaa siten, ettei potkaisu osu vastustajaan.

Edellä todetuilla perusteilla kurinpitodelegaatio katsoo, että Westerholmin kiekon pelaaminen potkaisemalla on säännön 152 tarkoittama ottelurangaistuksen arvoinen sääntörike, koska potkaisu osuu myös jäässä olevaa maalivahtia kainaloon. Kurinpitodelegaatio toteaa lisäksi, että tekoa ei ole syytä arvioida ei-potkaisuksi, vaikka potku osuu ensiksi kiekkoon. Pelitilanteen ja potkun suorittamistapa huomioiden kurinpitodelegaatio katsoo, että tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus ja oikea seuraus on yhden ottelun pelikielto.

3. Ratkaisu

Lukon Pathrik Westerholmille määrätään yhden (1) ottelun pelikielto. Pelikielto on kärsitty väliaikaisen pelikiellon aikana.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

18. marraskuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen