Muistatko tämän huippusuorituksen Liigasta? Tulokaskauden 33 maalia rikkoi ennätyksen

6.11.2019
Muistatko tämän huippusuorituksen Liigasta? Tulokaskauden 33 maalia rikkoi ennätyksen

Teemu Selänne Ilveksen kimpussa syyskuussa 1990, puolustajana Karri Kivi. (Kuva: Suomen Jääkiekkomuseo)

Teemu Selänne muistetaan huikeasta urastaan NHL:ssä ja maajoukkueessa. Laitahyökkääjän ensimmäinen kausi Liigassa päättyi vakavaan loukkaantumiseen, mutta tulokasstatus säilyi – ja ennätykset paukkuivat.

19-vuotiaasta Teemu Selänteestä oli kohistu jo pitkään, mutta syksyllä 1989 Selänne pelasi vasta ensimmäiset ottelunsa Liiga-tasolla. Edellisellä kaudella Jokerien maalitykki oli takonut I divisioonassa muhkeat 36 maalia 35 ottelussa ja voittanut sekä sarjan maalikuninkuuden että pistepörssin.

Vuotta aiemmin hän oli voittanut samat tittelit Nuorten SM-sarjassa. Alle 18-vuotiaiden EM-hopeaan päättyneessä turnauksessa Selänne valittiin kisojen tähdistökentälliseen. Kesällä 1988 Winnipeg Jets varasi Selänteen NHL-varaustilaisuuden ykköskierroksella.

Kauden 1989-90 piti olla Selänteen läpimurto aikuisten tasolla. 10 ottelun jälkeen Selänne oli kerännyt 12 (4+8) pistettä. Epäonni kuitenkin puuttui peliin. 20. lokakuuta pelatun Jokerit–JyP HT-ottelun jatkoajalla Selänteen sääri- ja pohjeluut menivät poikki kiekontavoittelutilanteessa. Kausi oli ohi.

Jalan kuntoutus onnistui, ja vajaat 11 kuukautta myöhemmin Selänne palasi Liigaan entistä vahvempana. Maalittoman avauspelin jälkeen maaleja alkoi ropista: seuraavissa kahdeksassa ottelussaan hän iski kahdeksan osumaa. Liiga-uran ensimmäinen hattutemppu syntyi lokakuun puolivälissä SaiPaa vastaan.

Vuodenvaihteessa maaleja oli 25 ottelun jälkeen kasassa jo 21. Kevätkauden 17 ottelussa syntyi 12 maalia lisää. Runkosarjan 33 osumasta kahdeksan syntyi ylivoimapelissä, ja neljästi Selänteen maali jäi ottelun voittomaaliksi. Kausi tuotti kolme hattutemppua. Tappiopelissä KalPaa vastaan kaikki Jokerien neljä maalia syntyivät Selänteen mailasta.


Mainio tulokaskausi huipentui MM-kotikisoihin keväällä 1991. Saksa-ottelussa maalia juhlivat Teppo Numminen (vas.), Timo Jutila, Selänne, Raimo Summanen ja Esa Keskinen.

Selänteen edellisen kauden pelimäärä sekoitti Liigan kausipalkinnoista äänestäneitä, eikä monikaan tulkinnut Selännettä enää tulokaspelaajaksi – vaikka hän sitä sääntöjen mukaan olikin. Selänteen kauden 1990-91 maalimäärä oli kuitenkin virallisesti Liigan tulokaspelaajien uusi ennätys. Risto Kurkisen viisi vuotta vanha ennätys parani yhdellä maalilla.

Teemu Selänteen maali-iloittelu jatkui. Seuraava kausi Liigassa tuotti Suomen mestaruuden ja runkosarjassa 39 maalia, joilla irtosi maalikuninkuus. Vuotta myöhemmin maalikuninkuus sai uudet mittasuhteet, kun Selänne takoi ikimuistoisella tulokaskaudellaan NHL:ssä ennätykselliset 76 osumaa 84 ottelussa. Suomi-kiekon kaikkien aikojen maalitykki ampui kuuden kauden (1987-93) aikana pelaamissaan 298 ottelussa hurjat 269 maalia.


Kaudella 1994-95 Teemu Selänne liittyi NHL:n työsulun ajaksi Jokerien Liiga-miehistöön. 20 ottelussaan hän teki seitsemän maalia.


---
Julkaisija: Antti Seppänen