Liiga kunnioittaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston näkemystä – KHL-seuran kanssa tehtäviä pelaajasiirtoja ja harjoitusotteluita rajoittanut sopimus puretaan

31.10.2019
Liiga kunnioittaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston näkemystä – KHL-seuran kanssa tehtäviä pelaajasiirtoja ja harjoitusotteluita rajoittanut sopimus puretaan

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on saanut valmiiksi vuonna 2017 aloittamansa selvityksen koskien Liiga-seurojen keskinäistä sopimusta KHL-seura Jokereiden pelaajien palkkaamisesta sekä harjoitusotteluista.

Jääkiekon Liiga-seurat solmivat yksimielisesti vuonna 2014 sopimuksen, jossa ne sitoutuivat olemaan palkkaamatta kesken kauden pelaajia, joilla on ollut kauden alkaessa sopimus KHL:n suomalaisseura Jokereiden kanssa. Päätöksen taustalla oli erityisesti huoli suomalaispelaajien pelaajapolusta ja sarjan kilpailullisuuden säilymisestä. Lisäksi sovittiin, etteivät Liiga-seurat pelaa Jokereita vastaan harjoitusotteluita.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV otti asian selvitettäväkseen vuonna 2017 ja on nyt julkaissut selvityksen tulokset. KKV:n tuoreessa päätöksessä todetaan, että urheilubisneksessä on omat erityispiirteensä. Esimerkiksi niin sanottu siirtoikkuna, jolla rajoitetaan pelaajien siirtymistä kesken kauden, on täysin vakiintunut toimintamalli ammattiurheilussa. KKV on kuitenkin nähnyt tämän nimenomaisen sopimuksen yksityiskohdissa ongelmia. Näin ollen Liiga-seurat ovat päättäneet luopua sopimuksesta.

– Selvitimme asiaa yli kahden vuoden ajan hyvässä yhteistyössä KKV:n kanssa. Kunnioitamme tietenkin viranomaisen tekemää päätöstä, ja siksi olemme päättäneet kaikkien seurojen yhteisellä päätöksellä luopua sopimuksesta. Jatkossa jokainen Liiga-seura voi yleisten siirtosääntöjen puitteissa itse päättää, kuinka toimii Jokereiden kanssa, Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi toteaa.

Suomalainen pelaajapolku ja reilu kilpailu keskiössä

Liiga-seurojen alun perin tekemän sopimuksen taustalla oli suomalaisen junioripolun turvaaminen ja kehittäminen myös siinä tilanteessa, että kilpailevassa sarjassa seuroilla toiminta- ja rahoitusperiaatteet ovat hyvin erilaiset. Kotimaisen jääkiekon ja pelaajien kehittyminen vaatii reilua kilpailua seurojen kesken. Lisäksi kotimaisen pelaajatuotannon yksi keskeisistä tukijaloista on kasvattajaseurojen saamat kasvattajakorvaukset.

– Sopimuksen taustalla oli huoli siitä, että KHL:ssä toimiva suomalaisseura tekisi jostain Liiga-seurasta käytännössä farmijoukkueensa siirtelemällä pelaajia edestakaisin kauden mittaan. Myös kasvattajaseurojen kasvattajakorvaukset olivat vaarassa, sillä koska KHL:llä ja NHL:llä ei ole keskinäistä sopimusta, olisi KHL:n Jokereista mahdollisesti NHL:ään siirtyvän pelaajan kasvattajaseura jäänyt kokonaan ilman kasvattajakorvauksia, Kallioniemi avaa päätöksen taustoja.

Liigan ja NHL:n välillä kasvattajakorvausjärjestelmä on voimassa, ja se tuo varsin konkreettista hyötyä suomalaiselle jääkiekkoyhteisölle.

– Liigasta NHL:ään siirtyvän pelaajan kasvattajakorvaukset tuovat merkittäviä rahasummia kasvattajaseuroille Suomessa. Niiden avulla voidaan eri tavoin tukea uusien pienten kiekkoilijoiden harrastusta suomalaisen pelaajapolun varrella, Kallioniemi jatkaa.

Suomalainen pelaajakehitys on viime vuosina myös näyttänyt voimansa. Liigan säilyminen elinvoimaisena on heijastellut myös maajoukkueiden erinomaiseen kansainväliseen menestykseen.

– Liiga ja sen pelaajat ovat osoittaneet kovan tasonsa. Suomalaiset hullaannuttaneessa MM-kultajoukkueessahan oli vahva edustus Liiga-pelaajista. Elinvoimainen Liiga on ollut myös tärkeä tekijä Nuorten Leijonien viime vuosien menestyksessä, Kallioniemi päättää.


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen