Sportin Erik Riskalle ei määrätty pelikieltoa

29.10.2019
Sportin Erik Riskalle ei määrätty pelikieltoa

Kuva: Samppa Toivonen

Liigan kurinpitodelegaatio ei määrännyt Sportin Erik Riskalle pelikieltoa lauantain Sport–HIFK-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta. Delegaation mukaan Riskan teko ei täytä jalkapyyhkäisyn edellytyksiä, vaan se on kamppailutilanne.

Riska on pelikelpoinen Sportin seuraavassa ottelussa 29.10. Sport–HPK.

* * *

Kurinpitopäätös 16/2019–20 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Erik Riska
Ottelu: Sport–HIFK
Peliaika: 31:19
Pelipäivä: 26.10.2019

1. Selostus asiasta

Sport–HIFK-ottelun peliajassa 31:19 Sportin Erik Riskan ja HIFK:n Joonas Lyytisen välillä on taklaustilanne, jonka jatkuu kamppailuna ja Lyytisen kaatumisena niskalleen jäähän. Ottelussa tuomaristo tuomitsi tilanteesta Riskalle 2 minuutin rangaistuksen kiinnipitämisestä.

Tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Riskalle ottelurangaistus jalkapyyhkäisystä, koska tilanteessa teko on yllättävä ja aiheuttaa Lyytisen lentämisen niskalleen jäähän.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Lyytinen ei loukkaantunut tilanteessa.

Riska on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 160 määritelmän mukaan jalkapyyhkäisy on teko, jossa pelaaja piittaamattomasti pyyhkäisee tai iskee takaapäin jalallaan vastustajaa luistimeen saaden vastustajan horjahtamaan tai kaatumaan tai pelaaja piittaamattomasti vetää vastustajaa taaksepäin samalla iskien tai pyyhkäisten jalalla vastustajan jalat alta. Säännön ii-kohdan mukaan pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa jalkapyyhkäisyllä, tuomitaan ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on katsonut videotallenteen ja kuullut Riska lausuman. Delegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Riska taklaa kiekollista Lyytistä. Tämän jälkeen tilanne jatkuu siten, että Riska työntää ylävartalosta Lyytistä taaksepäin aiheuttaen Lyytisen kaatumisen niskalleen jäähän. Delegaatio toteaa, että Riska ei käytä tilanteessa jalkaansa jalkapyyhkäisy-säännössä tarkoitetulla tavalla eli Riska ei potkaise tai pyyhkäise jalallaan Lyytiseltä jalkoja alta. Näin ollen kyse ei ole jalkapyyhkäisystä vaan pelaajien välisestä kamppailutilanteesta, josta ei määrätä ottelurangaistusta myöskään muiden sääntöjen perusteella.

3. Ratkaisu

Sportin Erik Riskalle ei määrätä pelikieltoa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

28. lokakuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen