SaiPan John Perssonille kahden ottelun pelikielto

29.10.2019
SaiPan John Perssonille kahden ottelun pelikielto

Kuva: Tomi Natri

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi SaiPan John Perssonille kahden ottelun pelikiellon lauantain TPS–SaiPa-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta.

Persson on pelikiellossa SaiPan kahdessa seuraavassa ottelussa: 29.10. SaiPa–Ässät ja 31.10. SaiPa–HPK.

* * *

Kurinpitopäätös 15/2019–20 kokonaisuudessaan

Pelaaja: John Persson
Ottelu: TPS–SaiPa
Peliaika: 22:00
Pelipäivä: 26.10.2019

1. Selostus asiasta

TPS–SaiPa-ottelun peliajassa 22:00 SaiPan John Persson huitaisee mailallaan TPS:n Aleksi Salosta. Ottelussa tuomaristo tuomitsi tilanteesta Perssonille 5+20 minuutin rangaistuksen huitomisesta.

Tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Perssonille ottelurangaistus huitomisesta, koska tilanteessa Persson lyö mailallaan Salosta pelitilanteeseen kuulumattomalla tavalla ja kostomaisesti.

Salonen ei loukkaantunut huitomisen seurauksena.

Persson on antanut kirjallisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 159 mukaan huitomisella tarkoitetaan tekoa, jossa pelaaja heilauttaa yhdellä tai molemmilla käsin pitämänsä mailan kohden mitä tahansa kohtaa vastustajan kehossa tai varusteissa. Säännön iii -kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa huitomisen seurauksena, tuomitaan iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on tutkinut tilanteen videotallenteelta sekä kuullut Perssonin lausuman. Delegaatio toteaa, että Perssonin ja Salosen välillä on fyysinen kamppailutilanne, joka jatkuu verbaalisena sanailuna. Kun Persson lähtee luistelemaan pois tilanteesta, hän huitaisee mailallaan kohti Salosta osuen tätä käsille. Kurinpitodelegaatio toteaa, että kahdella kädellä suoritettu huitaisu on voimakas.

Kurinpitodelegaatio pitää Perssonin edellä kuvattua huitomista vastustajan piittaamattomana vaarantamisena, joka on jo itsessään ottelurangaistuksen arvoinen teko. Lisäksi huitominen on kohdistunut pelitilanteen ulkopuolella kiekottomaan pelaajaan.

Ottaen huomioon huitomisen sekä sen voimakkuuden ja pelitilanteen kokonaisuutena sekä lisäksi myös sen ettei teosta aiheudu loukkaantumista, delegaatio pitää oikeana rangaistuksena tilanteesta kahden ottelun pelikieltoa.

3. Ratkaisu

SaiPan John Perssonille määrätään kahden (2) ottelun pelikielto.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

28. lokakuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen