Jukurien Mika Partaselle ei määrätty pelikieltoa

29.10.2019
Jukurien Mika Partaselle ei määrätty pelikieltoa

Kuva: Tomi Natri

Liigan kurinpitodelegaatio ei määrännyt Jukurien Mika Partaselle pelikieltoa lauantain KooKoo–Jukurit-ottelussa tapahtuneesta taklauksesta. Delegaation mukaan Partasen taklaus ei ole ottelurangaistuksen arvoinen.

Partanen on pelikelpoinen Jukurien seuraavassa ottelussa 30.10. TPS–Jukurit.

* * *

Kurinpitopäätös 14/2019–20 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Mika Partanen
Ottelu: KooKoo–Jukurit
Peliaika: 29:27
Pelipäivä: 26.10.2019

1. Selostus asiasta

KooKoo–Jukurit-ottelun peliajassa 29:27 Jukurien Mika Partanen taklaa KooKoon Arttu Pelliä. Ottelussa tuomaristo tuomitsi tilanteesta Partaselle 2+10 minuutin rangaistuksen laitataklauksesta.

Tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Partaselle ottelurangaistus laitataklauksesta ja/tai estämisestä, koska tilanteessa on taklattu kiekotonta vastustajaa mailalla ja aiheutettu vastustajan raju kaatuminen laitaa päin ja vastustajan loukkaantuminen.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Pelli loukkaantui taklauksen seurauksena. Partanen on antanut suullisen lausuman tilanteesta ja Jukurit toimittanut kirjallisen lausuman.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 119 mukaan laitataklaus on teko, jossa pelaaja taklaa vartalolla, kyynärpäällä, ryntäämällä tai kampittaen vastustajaa aiheuttaen vastustajan voimakkaan sinkoutumisen laitaa vasten. Säännön ii-kohdan mukaan pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa laitataklauksella, tuomitaan joko iso rangaistus ja pelirangaistus (5+PR) tai ottelurangaistus (OR).

Laitataklausta koskeva sääntö jättää soveltajalle suuren harkintavallan sen suhteen mitä on pidettävä "voimakkaana sinkoutumisena laitaa vasten" ja mikä on taklaajan ja toisaalta taklattavan pelaajan vastuu tilanteessa. Laitataklaussäännön tarkoituksena on suojata pelaajia taklauksilta, joiden seurauksena he kaatuvat rajusti päin laitaa. Toisaalta kiekolliseen pelaajaan kohdistuvat taklaukset ovat sallittuja myös laitojen lähellä ja lisäksi kiekollisen pelaajan tulee tiedostaa, että häntä voidaan taklata. Näiden seikkojen perusteella lähtökohtainen vastuu taklauksesta on taklaajalla, jonka tulee tiedostaa, ettei taklattava ole "haavoittuvassa" asemassa. Taklaajan vastuun ohella myös kiekollisella pelaajalla on vastuu itsestään. Kiekollisen pelaajan tulee tiedostaa mahdollisuus tulla taklatuksi.

Kurinpitodelegaatio on katsonut ottelun videotallenteet ja kuullut Partasen lausuman ja lukenut Jukurien lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Pelli luistelee kohti päätyyn tulevaa irtokiekkoa samanaikaisesti, kun Partanen on myös luistelemassa kohti irtokiekkoa. Pellin ylitettyä maaliviivan ja ollessa noin mailaetäisyydellä kiekosta Partanen kohdistaa sivusta käsillään taklauksen Pellin kylkeen. Tämän seurauksena Pelli menettää tasapainonsa ja kaatuu päin laitaa.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Pelli on luistelemassa normaalissa peliasennossa kohti kiekkoa. Partasen suorittama taklaus on kohdistettu sivusuunnasta Pelliin ja tämän on ainakin pitänyt olla tietoinen Partasen tulosta tilanteeseen. Partasen taklaus on suoritettu tilanteen mukaisella vauhdilla eikä Partanen tee tilanteessa käsillään erityistä taklausliikettä. Ottaen huomioon pelitilanteen ja sen, että kontaktihetkellä Pelli on mailaetäisyydellä kiekosta, kurinpitodelegaatio katsoo, että Pelliä voidaan tilanteessa fyysisesti haastaa myös taklaamalla. Näin ollen Pelli ei ole tilanteessa kiekoton pelaaja. Edellä mainituilla perusteilla kurinpitodelegaatio katsoo, ettei Partasen taklauksella olla piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa, joten tilanteesta ei määrätä pelikieltoa.

3. Ratkaisu

Jukurien Mika Partaselle ei määrätä pelikieltoa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

28. lokakuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen