HIFK:n Joonas Järviselle yhden ottelun pelikielto

29.10.2019
HIFK:n Joonas Järviselle yhden ottelun pelikielto

Kuva: Jiri Halttunen

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi HIFK:n Joonas Järviselle yhden ottelun pelikiellon lauantain Sport–HIFK-ottelussa tapahtuneesta selästä taklauksesta.

Järvinen on pelikiellossa HIFK:n seuraavassa ottelussa: 30.10. HIFK–KooKoo.

* * *

Kurinpitopäätös 17/2019–20 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Joonas Järvinen
Ottelu: Sport–HIFK
Peliaika: 18:54
Pelipäivä: 26.10.2019

1. Selostus asiasta

Sport–HIFK-ottelun peliajassa 18:54 HIFK:n Joonas Järvinen taklaa Sportin Eemil Erholtzia. Ottelussa tuomaristo tuomitsi tilanteesta Järviselle 2+10 minuutin rangaistuksen selästä taklaamisesta.

Tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Järviselle ottelurangaistus selästä taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Erholtz ei loukkaantunut taklauksen seurauksena. Järvineen on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 123 mukaan selästä taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja taklaa haavoittuvassa asemassa olevaa pelaajaa, joka ei ole tietoinen uhkaavasta iskusta tai joka ei pysty suojaamaan tai puolustamaan itseään tällaiselta iskulta. Kontakti kohdistuu taklattavan vartaloon selkäpuolelta. Säännön ii-kohdan mukaan pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa selästä taklauksen seurauksena, tuomitaan joko iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on katsonut ottelun videotallenteet ja kuullut Järvisen lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Järvinen luistelee HIFK:n puolustusalueella omalta maaliltaan kohti laidassa olevaa kiekollista tilannetta, jossa useampi pelaajaa kamppailee kiekon hallinnasta. Järvinen taklaa noin metrin irti laidassa olevaa Erholtzia selkään ja aiheuttaa tämän kaatumiseen laitaan.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Järvisen suorittama taklaus on kohdistettu vastustajan selkäpuolelle ja se tapahtuu noin metriä ennen laitaa. Kurinpitodelegaatio pitää edellä mainituista syistä taklausta selästä taklauksen tunnusmerkistön täyttävänä tekona, jolla on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että Järvisellä ei ole tilanteessa vauhtia kohti päätylaitaa ja hänellä on maila molemmissa käsissään. Järvinen ei tee tilanteessa voimakasta taklausliikettä, mutta taklauksen voima on riittävä aikaansaamaan vastustajan kaatumisen laitaa päin. Edellä mainituilla perusteilla ja tilannetta kokonaisuutena arvioiden kurinpitodelegaatio toteaa, että oikea rangaistus on yhden ottelun pelikielto.

3. Ratkaisu

HIFK:n Joonas Järviselle määrätään yhden (1) ottelun pelikielto.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

28. lokakuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen