SaiPan Anssi Löfmanille kolmen ottelun pelikielto

25.10.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi SaiPan Anssi Löfmanille kolmen ottelun pelikiellon keskiviikon SaiPa–HIFK-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Löfman on pelikiellossa SaiPan kolmessa seuraavassa ottelussa: 26.10. TPS–SaiPa, 29.10. SaiPa–Ässät ja 31.10. SaiPa–HPK.

* * *

Kurinpitopäätös 12/2019–20 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Anssi Löfman
Ottelu: SaiPa-HIFK
Peliaika: 23:43
Pelipäivä: 23.10.2019

1. Selostus asiasta

SaiPa–HIFK-ottelun peliajassa 23:43 SaiPan Anssi Löfman taklaa HIFK:n Anton Lundellia. Ottelussa tuomaristo tuomitsi tilanteesta 2+10 minuutin rangaistuksen päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Löfmanille ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta, koska teolla on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Lundell ei loukkaantunut tilanteessa.

Löfman on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilanteesta olevat videotallenteet ja kuullut Löfmanin lausuman. Delegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Lundell ottaa ensin kiekon haltuunsa luistimellaan ja pelaa sen jälkeen kiekkoa eteenpäin mailallaan samaan aikaan kun Löfman tavoittelee mailallaan kiekkoa. Delegaatio toteaa, että tämän jälkeen Löfman pyrkii taklauksella estämään Lundellin etenemistä kiekkoon. Löfman kääntää taklauksessa selän kohti Lundellia ja samaan aikaan Löfmanin kyynärpää kohoaa ylöspäin. Pelaajien välillä aiheutuu tilanteessa kontakti Löfmanin kyynärpäästä Lundellia päähän.

Löfman on lausumassaan todennut kiekkoa tavoitellessaan mailansa lavan tökkäävän kaukalon laitaan ja siitä aiheutuvan tilanteessa tapahtuvan kyynärpään nousemisen. Videotallenteen perusteella Delegaatio toteaa, ettei tämä selitä videotallenteen mukaista kyynärpään nousemista. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Löfmanin taklauksesta aiheutuu kontakti Lundelliä päähän, joten kyse on säännössä 124 tarkoitetusta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että Löfman yrittää pelata ensin tilanteessa kiekkoa, mutta tämän jälkeen kuitenkin taklaa selkä edellä Lundellia, jolloin vastustajan päähän tulee kyynärpäästä kontakti. Delegaatio ei kuitenkaan pidä Löfmanin osumista Lundellia päähän tarkoituksellisena tekona, jolloin rangaistusta tultaisiin mittaamaan selvästi ankarammaksi. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Löfman on taklauksellaan piittaamattomasti vaarantanut vastustajaa ja tästä syystä tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus. Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä mainitut seikat sekä taklaustilanteen kokonaisuudessaan huomioon sekä kuluvalla kaudella määrättyjen pelikieltojen rangaistustason. Delegaatio pitää Löfmanin suorittamaa vastustajan päähän osuvaa taklausta, jonka seurauksena taklattu pelaaja ei loukkaannu, kolmen ottelun arvoisena tekona. Löfmanilla ei ole kurinpitohistoriaa Liigasta.

3. Ratkaisu

SaiPan Anssi Löfmanille määrätään kolmen (3) ottelun pelikielto. Löfman on pelikiellossa SaiPan seuraavien kolmen Liiga-ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

24. lokakuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen