Muistatko tämän huippusuorituksen Liigasta? Yksi kaikkien aikojen puolustajista takoi maaleja

23.10.2019
Muistatko tämän huippusuorituksen Liigasta? Yksi kaikkien aikojen puolustajista takoi maaleja

Kuva: Suomen Jääkiekkomuseo / Reijo Palmu

Kaksinkertainen Stanley Cup –voittaja, olympiahopeamitalisti, Suomen mestari ja kolminkertainen Sveitsin mestari sekä lukematon määrä henkilökohtaisia näyttöjä huipputason osaamisesta. Reijo Ruotsalainen kasvoi menestyjäksi Liiga-kaukaloissa ja oli hurjassa vireessä Kärppien mestaruuskaudella 1980–81.

Ruotsalaista voi kutsua takavuosien jalkapallotermein välihyökkääjäksi, jonka ylivoimainen ominaisuus kaukalossa oli ainutlaatuisen sulava luistelu. "Reksa" oli luonnonjäiden kasvatti ja nousi I divisioonassa pelanneen Kärppien edustusjoukkueeseen jo 15-vuotiaana. Toisella divarikaudellaan hän rohmusi puolustajan paikalta huimat 58 pistettä 36 ottelussa.

Liigassa nuorisotähti oli Kärppien takalinjojen ykkösnimi, joka oli 17-vuotiaana Liiga-tulokkaana kaudella 1977-78 jo rutinoitunut muun muassa alle 20-vuotiaiden MM-kisajoukkueessa.

Ensimmäisillä kausillaan Liigassa Ruotsalainen oli jo ahnas pistenikkari ja kuului puolustajien maalipörssin kärkiviisikkoon joka kaudella. Pienikokoinen puolustaja, kahdet MM-kisat ja peräti neljä alle 20-vuotiaiden MM-turnausta pelannut Ruotsalainen huomioitiin myös NHL:ssä, ja New York Rangers varasi hänet kuudennella kierroksella kesällä 1980. Uuden kauden alla Ruotsalainen pelasi Leijonien Canada Cupin joukkueessa.


Kärppien mestaruuskaudella Ruotsalaisen Titan tuotti maaleja ennätystahtiin. (Kuva: Suomen Jääkiekkomuseo / Esa Kulmala)

Kausi 1980-81 oli lopullinen läpimurto jääkiekkokansan tietoisuuteen. Liiga-kauden neljässä ensimmäisessä ottelussaan Ruotsalainen kokosi 10 (4+6) pistettä. Marraskuussa hän iski maaleja kuudessa ottelussa peräkkäin ja takoi kuukauden 10 ottelussaan peräti 14 maalia!

Kevätkaudella maalintekotahti tasoittui, mutta Pekka Rautakallion nimissä ollut puolustajien yhden kauden maaliennätys meni rikki kauden toiseksi viimeisessä ottelussa. Päätösottelun kaksi osumaa nostivat kauden maalimäärän 28:aan.

Ruotsalainen sijoittui Kärppien parhaana pelaajana maalipörssissä viidenneksi, teki eniten ylivoimamaaleja (12) ja voittomaaleja (6). Tehopörssissä hän kokosi kolmanneksi parhaan lukeman +37. Kauden 34 ottelustaan hän onnistui maalinteossa 21:ssä; teki viidessä ottelussa kaksi maalia ja kerran hattutempun.


Puolustaja hyökkäyksen kärkenä. Kärpät ja Tappara kohtasivat kevään 1981 finaalisarjassa. (Kuva: Suomen Jääkiekkomuseo / Reijo Palmu)

Kausi huipentui playoffs-peleissä, joissa Ruotsalainen teki 12 pelissä seitsemän maalia. Finaalisarjassa Tapparaa vastaan hän osui vain kerran, mutta juhli viidennen pelin voitolla Suomen mestaruutta.

173-senttiselle ja 75-kiloiselle puolustajalle 80-luvun NHL ei välttämättä luvannut suuria. Ruotsalainen näytti kuitenkin epäilijöille ja valtasi paikan NY Rangersin puolustuksesta. Edmonton Oilersin riveissä hän voitti Stanley Cupin 1987 ja 1990. Maailman kovimmassa kiekkosarjassa syntyi 446 ottelussa 107 maalia ja 344 pistettä. Kaudella 1984-85 hän kokosi runkosarjassa 73 pistettä, oli NHL-puolustajien pistepörssin neljäs ja maalipörssin kakkonen – legendaarisen Paul Coffeyn jälkeen.---
Julkaisija: Antti Seppänen