Ässien Teemu Vuorisalolle kolmen ottelun pelikielto

22.10.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Ässien Teemu Vuorisalolle kolmen ottelun pelikiellon lauantain Ässät–HIFK-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Vuorisalo on pelikiellossa Ässien kolmessa seuraavassa ottelussa: 25.10. Pelicans–Ässät, 26.10. Ässät–JYP ja 29.10. SaiPa–Ässät.

* * *

Kurinpitopäätös 11/2019–20 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Teemu Vuorisalo
Ottelu: Ässät–HIFK
Peliaika 26:13
Pelipäivä: 19.10.2019

1. Selostus asiasta

Ässät–HIFK-ottelun peliajassa 26:13 Ässien Teemu Vuorisalo taklaa HIFK:n Teemu Engbergiä. Ottelussa tuomaristo ei tuominnut tilanteesta rangaistuksia.

Tilannehuone on katsonut kyseisen taklauksen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Vuorisalolle ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Engberg ei loukkaantunut tilanteessa.

Vuorisalo on antanut kirjallisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilanteesta olevat videotallenteet ja lukenut Vuorisalon lausuman. Delegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Engberg luistelee kiekollisena HIFK:n puolustusalueen poikki pyrkien aloittamaan hyökkäystä. Engbergiin kohdistuneesta takakarvauksesta johtuen hänellä ei ole kiekko kunnolla hallussaan ja myös katse alaspäin. Engbergin tullessa siniviivalle tilanteeseen luistelee Ässien puolustaja Vuorisalo, joka pyrkii taklaamaan Engbergiä. Vuorisalon vartalotaklaus menee kuitenkin Engbergin vartalon editse ja Vuorisalo osuu olkapäällään Engbergiä päähän. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Vuorisalon taklauksesta aiheutuu voimakas kontakti Engbergiä päähän, joten kyse on säännössä 124 tarkoitetusta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että Vuorisalolla on tilanteessa mahdollisuus taklata vartalolla Engbergiä, mutta Vuorisalon taklaus kohdistuu vastustajan päähän. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Vuorisalo on edellä mainituista syistä taklauksellaan piittaamattomasti vaarantanut vastustajaa ja tästä syystä tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus. Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä mainitut seikat sekä taklaustilanteen kokonaisuudessaan huomioon sekä kuluvalla kaudella määrättyjen pelikieltojen rangaistustason. Delegaatio pitää Vuorisalon suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta, jonka seurauksena taklattu pelaaja ei loukkaannu, kolmen ottelun arvoisena tekona. Vuorisalolla ei ole kurinpitohistoriaa Liigasta.

3. Ratkaisu

Ässien Teemu Vuorisalolle määrätään kolmen (3) ottelun pelikielto. Vuorisalo on pelikiellossa Ässien seuraavien kolmen Liiga-ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

21. lokakuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen