Tapparan Tuukka Mäntylälle seitsemän ottelun pelikielto

15.10.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Tapparan Tuukka Mäntylälle seitsemän ottelun pelikiellon lauantain Kärpät–Tappara-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Mäntylä on pelikiellossa Tapparan seitsemässä seuraavassa ottelussa: 18.10. Tappara–HPK, 19.10. SaiPa–Tappara, 23.10. Tappara–Sport, 25.10. Tappara–Ilves, 26.10. KalPa–Tappara, 1.11. Pelicans–Tappara ja 2.11. Tappara–Lukko.

* * *

Kurinpitopäätös 9/2019–20 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Tuukka Mäntylä
Ottelu: Kärpät–Tappara
Peliaika: 54:12
Pelipäivä: 12.10.2019

1. Selostus asiasta

Kärpät–Tappara-ottelun peliajassa 54:12 Tapparan Tuukka Mäntylä taklaa Kärppien Radek Koblizekiä. Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta 5 minuutin rangaistuksen ja pelirangaistuksen (5 + PR) pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Tilannehuone on katsonut kyseisen taklauksen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulisi määrätä ottelurangaistus.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Koblizek loukkaantui taklauksen johdosta eikä pelannut enää ottelussa.

Mäntylä on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Kärppien suora hyökkäys ajautuu Tapparan maalin taakse, jossa kiekollisena pelaajana on Koblizek. Toiselta puolelta maalia tilanteeseen tulee Mäntylä, joka taklaa Koblizekiä. Mäntylä tulee taklaukseen kovalla vauhdilla ja nostaen käsivartensa ylöspäin rintakehänsä eteen ja osuen käsillään Koblizekiä päähän. Lisäksi Mäntylä osuu taklauksessa päällään/kypärällään Koblizekiä päähän. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Mäntylän taklauksesta aiheutuu edellä kuvatusti voimakas kontakti Koblizekiä päähän, joten kyse on säännössä 124 tarkoitetusta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että Mäntylä suorittaa taklauksen pelitilanteessa olevaan kiekolliseen vastustajaan. Toisaalta Mäntylän taklauksessa käyttämä vauhti on voimakas ja lisäksi korostaa taklaustaan käsien nostamisella ja siten osuu vastustajaa päähän. Tämän osalta kurinpitodelegaatio kuitenkin toteaa, ettei se pidä taklausta tarkoituksellisesti päähän kohdistettuna. Edellä todetuilla perusteilla kurinpitodelegaatio toteaa, että Mäntylä on edellä mainituista syistä taklauksellaan piittaamattomasti vaarantanut vastustajaa ja tästä syystä tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus. Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä mainitut seikat sekä taklaustilanteen kokonaisuudessaan huomioon. Delegaatio pitää Mäntylän suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta, jonka seurauksena taklattu pelaaja loukkaantuu, neljän ottelun arvoisena tekona.

Mäntylällä on huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa Liigasta kaudelta 2018–2019, jolloin hänelle on määrätty kahdesti kurinpitokäsittelyssä pelikieltoa (tapaukset 36 ja 45 /2018–2019). Tällä perusteella nyt määrättävää pelikieltoa ankaroitetaan kolmella ottelulla.

3. Ratkaisu

Tapparan Tuukka Mäntylälle määrätään seitsemän (7) ottelun pelikielto. Mäntylä on pelikiellossa Tapparan seuraavien seitsemän Liiga-ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

14. lokakuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen