TPS:n Lauri Korpikoskelle kahden ottelun pelikielto

1.10.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Lauri Korpikoskelle kahden ottelun pelikiellon perjantain TPS–Tappara-ottelussa tapahtuneesta selästä taklaamisesta.

Korpikoski on kärsinyt väliaikaisen pelikiellon aikana yhden ottelun pelikiellostaan 28.9. Ässät–TPS-ottelussa. Hyökkääjä on pelikiellossa vielä 2.10. Jukurit–TPS-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: TPS-Tappara
Peliaika: 11:58
Pelipäivä: 27.9.2019

1. Selostus asiasta

TPS-Tappara ottelun peliajassa 11:58 Lauri Korpikoski taklaa poikittaisella mailalla Tapparan Valtteri Kemiläistä. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta Korpikoskelle 2+10 minuutin rangaistuksen selästä taklaamisesta.

Tilannehuone on katsonut kyseisen teon ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulisi määrätä Korpikoskelle ottelurangaistus selästä taklaamisesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Korpikoski on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

Korpikoski on määrätty väliaikaiseen pelikieltoon kurinpitokäsittelyn ajaksi.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 123 mukaan selästä taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja taklaa haavoittuvassa asemassa olevaa pelaajaa, joka ei ole tietoinen uhkaavasta iskusta tai joka ei pysty suojaamaan tai puolustamaan itseään tällaiselta iskulta. Kontakti kohdistuu taklattavan vartaloon selkäpuolelta. Säännön ii-kohdan mukaan pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa selästä taklauksen seurauksena, tuomitaan joko iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on katsonut ottelun videotallenteet ja kuullut Korpikosken lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan päädyssä tapahtuvassa kiekollisessa kamppailutilanteessa Korpikoski iskee takaapäin poikittaisella mailalla Kemiläistä selkään, jonka seurauksena Kemiläinen menettää tasapainonsa ja kaatuu pääedellä päin laitaa.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Korpikosken edellä kuvattu poikittaisen mailan isku on kohdistettu vastustajan selkäpuolelle ja se tapahtuu noin metriä ennen päätylaitaa. Kurinpitodelegaatio pitää edellä mainituista syistä poikittaisena mailana ja selästä taklauksen tunnusmerkistön täyttävänä tekona, jolla on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että pelaajilla ei ole tilanteessa juurikaan vauhtia kohti päätylaitaa. Korpikosken poikittaisen mailan isku ei ole erityisen voimakas, mutta sen voima on riittävä aikaansaamaan vastustajan kaatumisen laitaa päin. Edellä mainituilla perusteilla ja tilannetta kokonaisuutena arvioiden sekä ottaen kuluvan kauden rangaistustason huomioon, kurinpitodelegaatio toteaa, että oikea rangaistus on kahden ottelun pelikielto.

Korpikoskella ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

TPS:n Lauri Korpikoski määrätään kahden (2) ottelun pelikieltoon. Korpikoski on kärsinyt pelikiellostaan yhden ottelun.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

1. lokakuuta 2019

Liigan Kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen