Pelicansin Taavi Vartiaiselle ja Sportin Erik Riskalle kahden ottelun pelikielto

1.10.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Pelicansin Taavi Vartiaiselle ja Sportin Erik Riskalle kahden ottelun pelikiellon perjantain Pelicans–Sport-ottelussa tapahtuneesta tappelusta.

Vartiainen on pelikiellossa Pelicansin kahdessa seuraavassa ottelussa: 2.10. Pelicans–Ilves ja 4.10. HIFK–Pelicans.

Riska on kärsinyt väliaikaisen pelikiellon aikana yhden ottelun pelikiellostaan 28.9. Sport–JYP-ottelussa. Hyökkääjä on pelikiellossa vielä 3.10. Tappara–Sport-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: Pelicans–Sport
Peliaika: 29.15
Pelipäivä: 27.9.2019

1. Selostus asiasta

Pelicans–Sport-ottelun peliajassa 29:15 keskialoituksen yhteydessä Vartiainen ja Riska aloittavat hanskojen ja kypärän riisumisen jälkeen tappelun. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta kummallekin pelaajalle 5+20 minuutin rangaistuksen tappelusta.

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulisi määrätä molemmille pelaajille ottelurangaistus tappelusta.

Videotallenteen perusteella tilanne tapahtuu kun ottelussa on aloitustilanne Sportin 0–4-maalin jälkeen keskialoituspisteessä. Välittömästi kiekon tippumisen jälkeen Riska ja Vartiainen tiputtavat mailansa ja pelihanskansa ja aloittavat nyrkkitappelun.

Pelaajat on määrätty väliaikaiseen pelikieltoon kurinpitokäsittelyn ajaksi.

Erik Riska on antanut tilanteesta lausuman.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 141 i-kohdan mukaan pelaajalle, joka aloittaa nyrkkitappelun tuomitaan ottelurangaistus. Liigan kurinpitokäytännössä on pääasiassa sovellettu sääntöä 141 siten, ettei sen i-kohta tule sovellettavaksi ns. spontaaneihin tappeluihin. Spontaanit nyrkkitappelut ovat rangaistavia ja aiheuttavat pelaajien poistamisen ottelusta, mutta niitä ei ole pääsääntöisesti arvioitu säännön 141 i-kohdan rikkomisena, jollei tilanteeseen liity jotain erityistä.

Ei-spontaaniksi tappeluksi katsotaan tappelu, joka ei liity käynnissä olevaan pelitilanteeseen: esim. yksipuolinen "nouto", suoraan aloituksesta aloitettu tai pelitilanteeseen liittymätön tappelu tai jos muutoin voidaan havaita pelaajien sopivan keskenään tappelusta. Liigassa on linjattu, että ei-spontaanit tappelut rangaistaan ottelurangaistuksin.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta käy ilmi, ettei kumpikaan pelaaja yritä osallistua peliin normaalisti. Aloitustilanteessa Vartiainen tönimisen jälkeen kumpikin pelaaja tiputtaa samanaikaisesti pelihanskansa jäähän ja aloittaa tappelun. Kyseessä on suoraan aloituksesta aloitettu ei-spontaani tappelu, jossa kumpikin pelaaja on yhtälailla osaltaan tappelun aloittaja ja halukas tappelemaan. Tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus kummallekin pelaajalle säännön 141 i-kohdan mukaisesti. Liigan kurinpitokäytännössä säännön 141 i-kohdan rikkomisesta on vakiintuneesti määrätty kahden ottelun pelikielto.

Kummallakaan pelaajalla ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

Sportin Erik Riskalle ja Pelicansin Taavi Vartiaiselle määrätään kummallekin kahden ottelun pelikielto. Riskan pelikiellosta on kärsittynä väliaikaisen pelikiellon aikaan yksi ottelu.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

1. lokakuuta 2019

Liigan Kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen