Tapparan Matias Lehtoselle kahden ottelun pelikielto

24.9.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Tapparan Matias Lehtoselle kahden ottelun pelikiellon perjantain Lukko–Tappara-ottelussa tapahtuneesta selästä taklaamisesta.

Lehtonen on kärsinyt väliaikaisen pelikiellon aikana yhden ottelun pelikiellostaan 21.9. Tappara–SaiPa-ottelussa. Hyökkääjä on pelikiellossa vielä 24.9. Tappara–Kärpät-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Matias Lehtonen
Ottelu: Lukko–Tappara
Peliaika: 30:39
Pelipäivä: 20.9.2019

1. Selostus asiasta

Lukko–Tappara-ottelun ajassa 30:39 Tapparan Matias Lehtonen taklaa päädyssä takaapäin Lukon Olli Vainiota siten, että Vainio kaatuu päätylaitaan. Ottelussa tuomaristo tuomitsi tilanteesta Lehtoselle 2 minuutin ja 10 minuutin käytösrangaistuksen (2+10) selästä taklauksesta.

Tilannehuone on katsonut kyseisen teon ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Lehtoselle ottelurangaistus.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Lehtonen on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

Lehtonen on määrätty väliaikaiseen pelikieltoon 21.9.2019 kurinpitokäsittelyn ajaksi.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 123 mukaan selästä taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja taklaa haavoittuvassa asemassa olevaa pelaajaa, joka ei ole tietoinen uhkaavasta iskusta tai joka ei pysty suojaamaan tai puolustamaan itseään tällaiselta iskulta. Kontakti kohdistuu taklattavan vartaloon selkäpuolelta. Säännön ii-kohdan mukaan pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa selästä taklauksen seurauksena, tuomitaan joko iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on katsonut ottelun videotallenteet ja kuullut Lehtosen lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan irtokiekkoa lähtee kaukalon päädystä tavoittelemaan Lukon puolustaja Vainio ja tämän jälkeen Tapparan Lehtonen. Vainion päästessä kiekkoon, Lehtonen taklaa käsillään noin metriä ennen päätylaitaa Vainiota yläselkään ja aiheuttaa Vainion kaatumiseen laitaan.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Lehtosen suorittama taklaus on kohdistettu vastustajan selkäpuolelle ja se tapahtuu noin metriä ennen päätylaitaa. Kurinpitodelegaatio pitää edellä mainituista syistä taklausta selästä taklauksen tunnusmerkistön täyttävänä tekona, jolla on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että pelaajilla ei ole tilanteessa juurikaan vauhtia kohti päätylaitaa. Lehtonen ei tee tilanteessa erityisen voimakasta taklausliikettä, mutta taklauksen voima on riittävä aikaansaamaan vastustajan kaatumisen laitaa päin. Lisäksi delegaatio kiinnittää huomiota siihen, että Lehtosella on hyvin aikaa havaita vastustajan peliasento ja sijainti lähellä laitaa. Edellä mainituilla perusteilla ja tilannetta kokonaisuutena arvioiden kurinpitodelegaatio toteaa, että oikea rangaistus on kahden ottelun pelikielto.

Lehtosella ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

Tapparan Matias Lehtoselle määrätään kahden (2) ottelun pelikielto. Lehtonen on kärsinyt pelikiellostaan yhden ottelun.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

24. syyskuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen