Tommi Tikka hakee menestystä HPK:ssa mestaruushuuman jälkeen: ”Uudenlainen tilanne ja tietyllä tapaa aika kiehtova”

11.9.2019
Tommi Tikka hakee menestystä HPK:ssa mestaruushuuman jälkeen: ”Uudenlainen tilanne ja tietyllä tapaa aika kiehtova”

Pääkaupunkiseudun kiekkokoulujen kasvatti Tommi Tikka lähti 18-vuotiaana Pohjanmaalle etsimään peliaikaa ja roolia Vaasan Sportin A-junioreissa. Sportissa Tikka kasvoi Liiga-pelaajan mittoihin, mutta nyt edessä on uusi haaste Hämeessä HPK:n riveissä. Tikka ei pelkää ajautuvansa Hämeenlinnassa mestaruuskrapulan keskelle, vaan aikoo ottaa seuraavat askeleet eteenpäin jääkiekkoilijan urallaan.

Tunnelma Hämeenlinnassa on odottava, sillä Liiga-kausi alkaa torstaina Rinkelinmäellä mestaruusviirin nostolla ja kauden 2019-20 runkosarjan ensimmäisellä ottelulla viime kevään finaalivastustajaa Oulun Kärppiä vastaan. Liiga-kauden alkua odottaa innolla myös ensimmäisen kautensa HPK:ssa aloittava Tommi Tikka.

– Päästiin pelaamaan jo CHL-pelejä, niissä oli panosta ja saatiin kovia matseja alle, mutta kyllä tätä Liigan alkua on täällä odotettu.

– Uusi paikka ja uudet jutut, niin aina on pikkaisen hakemista. Mutta kyllä minusta tuntuu, että ihan hyvään suuntaan ollaan menossa, Tikka summaa oman ensitaipaleensa HPK:ssa.

Nyt 24-vuotias Tikka aloitti aikanaan kiekkoilun Helsingin IFK:n junioreissa ja siirtyi D-juniori-iässä Espooseen ensin EJK:hon ja sitten Bluesin junioreihin. Bluesin A-junioreissa taso oli kuitenkin niin kova, ettei paikka siellä ollut aukeamassa ja 18-vuotias kiekkoilija päätti lähteä yli 400 kilometrin päähän Vasaan.

– Kesän aikana sanottiin, että pitää mennä kakkosjoukkueeseen. Halusin kuitenkin pelata A-junioreiden SM-sarjaa. Vaasassa oli Bluesista tuttu valmentaja Martikaisen Saku. Soitin Sakulle ja hän otti minut sinne, Tikka kertaa kesän 2013 tapahtumia.

Päätös lähteä osoittautui oikeaksi. Kaksi ensimmäistä kautta Vaasassa Tikka pelasi pääasiassa A-junioreissa ja muutaman ottelun Mestistä Sportissa ja Peliitoissa. Liigaa Tikka pelasi Sportissa neljä kautta ja teki viime kaudella yhden kauden piste-ennätykseensä 13+13=26. Viime kauden 13 maalia olivat huima harppaus edelliseen, jonka päätteeksi maalisarake näytti 54 pelatun ottelun jälkeen pyöreää nollaa. Kulunut klisee ketsuppipulloilmiöstä tulee tässä tapauksessa väkisinkin mieleen.

– Kun maaleja ei tullut, sitä alkoi panostaa harjoittelussa kutiin ja muutenkin maalien tekemiseen. Sitten kun viime kaudella maaleja alkoi tulla, itseluottamus alkoi olla hyvällä tasolla ja sitä kautta niitä tuli enemmän. Silloinkin kun niitä ei tullut, niin kyllä paikkoja oli ihan älyttömästi, mutta jostain syystä se ei vaan uponnut. Hyvä nyt, että viime kaudella niitä tuli, Tikka kertoo.

Tikka kertoo HPK:n maineen olleen merkittävä tekijä uutta seuraa valittaessa.

– Olen katsonut, miten monet pelaajat ovat täällä ottaneet seuraava steppiä. Totta kai se toi uskoa siihen, että täällä tehdään hyviä asioita. Moni äijä on päässyt eteenpäin ja uskon, että tämä voi sitä kautta olla minullekin hyvä paikka. Olen kuullut muutenkin paljon hyvää tästä, Tikka toteaa.

Hämeenlinna tunnetaan intohimoisena kiekkokaupunkina, jossa HPK:n rooli on keskivertokaupungin jääkiekkoseuraa suurempi. Vielä Tikka ei ole huomannut erityisen suurta eroa Vaasaan, jonka hän muistuttaa myös olevan kova kiekkokaupunki. Oman vivahteensa tilanteeseen tuo se, että Tikka liittyi nyt hallitsevan Suomen mestarin riveihin.

– Onhan se ainakin uudenlainen tilanne itselleni ja tietyllä tapaa aika kiehtova. Varmasti moni seuraa meidänkin otteitamme vähän tarkemmalla silmällä, mutta en minä sitä nyt sen isommin ole miettinyt.

Hämeenlinnalaista kiekkoyleisöä ei ole poispilattu jatkuvilla mestaruusjuhlilla, sillä edellistä ja ensimmäistä mestaruutta juhlittiin 13 vuotta sitten keväällä 2006. Mestarijoukkueen avainpelaajista lähtivät uusiin osoitteisiin muun muassa Otto Paajanenja Robert Leino, joiden keskushyökkääjän tontille jättämää aukkoa Tikka saapui Hämeenlinnan paikkaamaan. Vaihtuvuus joukkueessa voi olla mahdollisuus tai se voi olla uhka. Tikka asettuu ensimmäisen kannalle eikä pelkää ajautuneensa Hämeenlinnassa keskelle pahaa mestaruuskrapulaa.

– Nyt on kuitenkin uusi kausi, uusi joukkue ja uudet kujeet. En usko, että sellaisen keskelle täällä joudun, Tikka naurahtaa.

HPK:n tie kivikovassa CHL-liigassa nousi pystyyn jo alkulohkossa, mutta Liigassa Tikka uskoo joukkueellaan olevan kaikki edellytykset menestyä. Kaikki lähtee kuitenkin päivittäisen työnteon kautta.

– Tavoitteena on, että pystytään hyvin harjoittelemaan ja sitä kautta kehittymään joukkueena kauden aikana. Ei sitä ikinä tiedä, kuinka pitkälle sitä pystyy menemään. Uskon, että meillä on ihan hyvät mahdollisuudet menestyä tänäkin vuonna

HPK:ssa Tikka pääsee nauttimaan ensi kauden ajan Antti Pennasen valmennuksesta. Vasta 40-vuotiaaksi valmentajaksi Pennanen on ehtinyt saavuttaa todella paljon, sillä päävalmentajan saavutettujen Suomen mestaruuden ja kahden Mestis-mestaruuden lisäksi hän on apuvalmentajana ollut voittamassa maailmanmestaruutta alle 20-vuotiaissa ja aikuisissa. Ensikokemukset Pennasen valmennuksesta ovat rohkaisevat.

– Tietää paljon kiekosta. On vaativa ja vaatii urheilullisuutta paljon. Muutenkin vaatimustaso on aika lailla tapissa täällä, mikä on hyvä juttu, Tikka kertoo.

* * *

Teksti: Janne Itkonen


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen