Muistatko tämän huippusuorituksen Liigasta? Ikuisen ennätyksen ainekset

10.9.2019
Muistatko tämän huippusuorituksen Liigasta? Ikuisen ennätyksen ainekset

Liigan verkkosivut kertovat kauden aikana menneiden vuosien huimista ennätyksistä ja tapahtumista niiden takana. Nostamme juttusarjan aikana esille niin joukkue- kuin yksilöennätyksiä, numeroita ja nimiä vuosien varrelta. Sarjan toisessa osassa muistelemme Liigan kaikkien aikojen ylivoimaista maalitykkiä.

(Kuvat: Suomen Jääkiekkomuseo)

"Synnynnäinen tulittaja. Kun tuli syöttöhetki, oli siellä missä pitikin".

Ässä-ikoni Veli-Pekka Ketolan sanat kertovat Liigan kaikkien aikojen maalintekijästä, Arto Javanaisesta. Kaudella 1975-76 ensimmäisen kerran pääsarjatasolla esiintynyt Javanainen onnistui ensimmäisen kerran maalinteossa 31.10.1976. Syksystä 1978 maalintekotahti kiihtyi uusille lukemille.


Ässät ja Tappara kamppailussa kaudella 1980-81. Porilaisten tehovitjana Kari Makkonen (22) – Veli-Pekka Ketola (13) ja Arto Javanainen (4).

Javanainen teki kaikkiaan 13 kaudella yli 20 maalia ja peräti kahdeksalla kaudella yli 30 maalia – enemmän kuin kukaan aikaisemmin tai sen jälkeen. Kaudella 1988-89 Javanaisesta tuli Liigan runkosarjapelien kaikkien aikojen paras maalintekijä. Marraskuun lopulla hän nousi tilaston jaetulle kärkipaikalle yhdessä Reijo Leppäsen kanssa. Kummallakin oli koossa 356 osumaa pääsarjatasolla.

1. joulukuuta 1988 TPS:ssä pelannut Javanainen iski kaksi maalia Tapparan verkkoon ja nousi Leppäsen ohi yksin tilaston kärkipaikalle. Juhlamaalin syötti Heikki Leime, numerolla 4 pelannut TPS-puolustaja.

* * *

Ennätyksen rikkomisen jälkeen Javanainen ylitti ensimmäisenä 400 maalin haamurajan ja ehti latoa urallaan vielä reilut 100 maalia lisää. Hän voitti vielä kaudella 1990-91 runkosarjan maalikuninkuuden 35 osumallaan.

– Otin pelin aina sataprosenttisesti. Muuten en olisi pärjännyt, sillä luistelutaidossani ja tekniikassani oli puutteita. Mutta minulla oli teräksinen tahto, Javanainen kertoi Liigatähdet-kirjassa vuonna 2004.

Kaikkien aikojen maalikuninkaan tavaramerkki oli nopea, terävä ja lyhyt lyöntilaukaus suoraan syötöstä taka-alanurkkaan. "Ammu sin puitteitte välii", hän opasti nuorempiaan.


Uran viimeinen kausi Liigassa 1993-94 tuotti Ässien paidassa vielä 22 maalia 48 ottelussa.

* * *

668 ottelussaan Arto Javanainen teki kaikkiaan 462 maalia. Maaleista 86 syntyi ylivoimapelissä, vain yksi alivoimalla ja 42 kertaa Javanaisen osuma jäi ottelun voittomaaliksi.

Javanaisen ylivoimasta kaikkien aikojen maalitilastossa kertoo, että aktiivipelaajien paras maalintekijä, KooKoon Juha-Pekka Haataja on tehnyt urallaan 239 osumaa.

* * *

Javanainen voitti urallaan kaksi Suomen mestaruutta (Ässissä 1978 ja TPS:ssä 1989). Hän pelasi 17 kautta Liigassa, 15 Ässissä ja kaksi TPS:ssä. Ässissä numerolla 4 esiintyneen laitahyökkääjän numero vaihtui TPS-kausiksi numeroon 24.

Maajoukkueessa Javanainen pelasi 82 ottelua. Suomen Jääkiekkomuseo aateloi Javanaisen Suomen Jääkiekkoleijonaksi numerolla 121 vuonna 2000.

Viisinkertaisen maalikuninkaan ja nelinkertaisen All Stars –hyökkäjän liekki sammui pitkällisen sairauden uuvuttamana tammikuussa 2011. Javanainen oli kuollessaan 51-vuotias.

Eniten maaleja Liigan runkosarjaotteluissa

462 – Arto Javanainen, Ässät ja TPS
356 – Reijo Leppänen, TuTo ja TPS
317 – Esa Peltonen, Kärpät, Upallo, HJK, HIFK, Reipas
305 – Jorma Vehmanen, Lukko ja HJK
296 – Vesa Viitakoski, SaiPa, Tappara, Ilves ja Kärpät
295 – Timo Susi, Tappara


---
Julkaisija: Antti Seppänen