Joukkue-esittelyt 2019: Kärpät – isoja muutoksia kokenut ennakkosuosikki

10.9.2019
Joukkue-esittelyt 2019: Kärpät – isoja muutoksia kokenut ennakkosuosikki

Viime Liiga-kauden karvaaseen finaalitappioon päättänyt Kärpät on kokenut isoja muutoksia. Kärpät on kuitenkin löytänyt lähtijöiden tilalle laadukkaita pelaajia, kärkiniminä Jesse Puljujärvi ja Janne Pesonen. Oululaisseuralla riittää voitonnälkää ja joukkue on säilyttänyt asemansa taistelussa runkosarjan kärkisijoista. Ennakkosuosikin viitta on helppo asettaa Kärppien hartijoille.

Viime kaudella

Kärpät voitti kaudella 2018–19 runkosarjan ylivoimaisesti, peräti 29 pisteen erolla toiseksi tulleeseen Tapparaan. Oululaiset keräsivät runkosarjassa 137 pistettä ja 60 ottelusta suoria kolmen pisteen voittoja kertyi huimat 41. Kärppien pistemäärä ja suorien voittojen määrä oli Liigan uusi ennätys. Kärpät aloitti playoffsit vakuuttavasti kaatamalla Ilveksen puhtaasti voitoin 4–0. Semifinaaleissa oululaiset joutuivat jo tiukemmalle, kun HIFK kaatui voitoin 4–2. Ottelusarjassa Kärpät voitti kahdesti jatkoajalla. Huimassa finaalisarjassa Kärpät joutui taipumaan Suomen mestaruuden vieneelle HPK:lle seitsemännen ottelun jatkoajalla. SM-hopeamitali oli Kärpille sen historian neljäs.

Lähtijät

Menestyneen joukkueen pelaajat kiinnostavat usein muita seuroja. Tämä näkyy myös Kärppien lähtijöiden listassa. Maalivahtiosastolta maisemaa vaihtoi viime Liiga-kauden parhaaksi maalivahdiksi valittu Veini Vehviläinen, joka suuntasi NHL-joukkue Columbuksen organisaatioon. Lisäksi pienempään rooliin jäänyt Jussi Rynnäs suuntasi Saksan pääsarjaan. Puolustuksesta NHL vei kaksi luottopelaajaa, kun Jani Hakanpää suuntasi Anaheimiin ja Teemu Kivihalme Torontoon. Lisäksi Atte Ohtamaa aloittaa uuden kauden sveitsiläisessä Luganossa. Hyökkäyksestä NHL vei myös kaksi pelaajaa, kun upeat kaudet pelanneet Aleksi Heponiemi ja Rasmus Kupari suuntasivat Pohjois-Amerikkaan. Lisäksi Ruotsiin siirtyivät Liigan tehotilaston ykkönen Nicklas Lasu ja piste- ja maalipörssin kakkonen Ville Leskinen. Myös kesken viime kauden mukaan liittynyt Oskar Osala on ilman sopimusta.

Uudet pelaajat

Vaikka Kärppien lähtijöiden lista on pitkä ja nimekäs niin oululaiset ovat tuttuun tyyliinsä löytäneet myös hyviä ja tasonsa näyttäneitä pelaajia tilalle. Ykkösmaalivahdiksi ja Justus Annusen pariksi Kärpät kiinnitti Pohjois-Amerikan AHL-sarjasta slovakialaisen Patrik Rybárin. Puolustaan Kärpät vahvisti Rybárin tavoin AHL-siirtyvällä ruotsalaisella Ludwig Byströmillä ja Lukossa viime kaudella vahvan kauden pelanneella tshekkiläisellä Jakub Krejcikillä. Hyökkäystä vahvistaa kova kaksikko, kun Ouluun paluun tekivät omat pojat Jesse Puljujärvi (Edmonton, NHL) ja Janne Pesonen (Växjö, SHL). Lisäksi viime keväänä maailmanmestaruuden voittanut Juho Lammikko siirtyy Kärppiin NHL-seura Floridan organisaatiosta.

Valmennus

Mikko Manner aloittaa Kärppien päävalmentajana kolmannen kautensa. Ennen päävalmentajuutta Manner toimi Kärppien valmennusryhmässä neljän kauden ajan. Mannerin valmennusryhmä on pysynyt koko päävalmentaja-ajan samana. Ryhmässä jatkavat myös tällä kaudella valmentajat Toni Sihvonen, Lauri Mikkola ja maalivahtivalmentaja Ari Hilli. Kaikkien valmentajien tämän hetkiset sopimukset ulottuvat kevääseen 2020.

Ottelut harjoituskaudella

Kärpät pelasi ennen Liiga-kauden alkua kolme harjoitusottelua, joista tuloksena oli kaksi voittoa ja yksi tappio. Oululaiset voittivat sekä KalPan että TPS:n, mutta joutuivat kotonaan taipumaan ruotsalaiselle Luulajalle. CHL-otteluita Kärpät pelasi neljä. Näistä tuloksena oli kolme voittoa ja yhteensä yhdeksän pistettä. Kärpät kaatoi kaksi kertaa kolmen pisteen arvoisesti ranskalaisen Grenoblen. Sveitsiläistä SC Berniä vastaan oli tiukempaa. Kärpät hävisi ensin Oulussa jatkoajalla, mutta kuittasi tappion viikkoa myöhemmin voittomaalikilpailussa.

Läpimurron tekijä

18-vuotias Tuukka Tieksola kärkkyy paikkaa Kärppien kivikovasta Liiga-miehistöstä. Laitahyökkääjä varattiin kesällä NHL:ään Carolinan toimesta kierroksella neljä ja numerolla 121. Jäälissä syntynyt Tieksola pelasi viime kaudella vahvan kauden Nuorten SM-liigassa, kun playoffsit mukaan lukien 62 ottelussa syntyivät pisteet 18+49. Kausi päättyi A-nuorten SM-kultaan. Harjoituskaudella Tieksola on saanut vastuuta muun muassa kahdessa CHL-ottelussa, jossa hän merkitsi heti pisteet 2+1. On mielenkiintoista nähdä, pystyykö Tieksola murtautumaan jo nyt Kärppien kokoonpanoon. Näyttöpaikkoja on varmasti tulossa.

Tuleva kausi

Kärpät koki viime kauden päätteeksi kovia menetyksiä, kun NHL vei joukkueesta peräti viisi kärkipelaajaa. Oululaiset ovat kuitenkin tuttuun tapaan onnistuneet hankkimaan tilalle huippupelaajia. Isojen muutosten myötä alkukausi saattaa tuottaa Kärpille hankaluuksia, mutta kauden edetessä oululaiset tulevat todennäköisesti löytymään Liigan kärkikolmikosta. Uusista hankinnoista erityisesti Jesse Puljujärveltä ja Janne Pesoselta odotetaan paljon. Pieni kysymysmerkki on uululaisten maalivahtiosasto, joka on vielä katsomaton kortti Liiga-tasolla. Viime kauden karvas finaalitappio nostaa Kärppien voitonnälkää entisestään. Kärpät on yksi Liiga-kauden 2019–20 mestarisuosikeista.


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen