Joukkue-esittelyt 2019: Tappara – mitaliputkelle edelleen jatkoa?

9.9.2019
Joukkue-esittelyt 2019: Tappara – mitaliputkelle edelleen jatkoa?

Tapparan huima finaalisarjojen putki katkesi viime keväänä, mutta mitaleilla kirvesrinnat kuitenkin pysyivät – jo seitsemättä kevättä peräkkäin. Uudelle kaudelle Tappara on tehnyt nimekkäitä hankintoja ja säilyttänyt asemansa taistelussa runkosarjan voitosta. Kauteen valmistavissa peleissä Tappara on parantanut Liiga-kauden alun lähestyessä.

Viime kaudella

Tappara haali runkosarjassa kolmen pisteen voittoja lähes ennätystahdillaan, mutta jatkoaikaotteluista irtosi vain kolme voittoa. Syyskauden lopussa joukkue hävisi poikkeuksellisesti peräti kuusi ottelua peräkkäin. Runkosarjan loppu tuotti pisteitä kuitenkin hyvin, ja Tappara nousi sarjan kakkoseksi. Neljännesfinaaleissa Lukko kaatui suoraan neljässä ottelussa, mutta semifinaaleissa tuleva mestari HPK katkaisi tamperelaisten kuuden vuoden finaaliputken voitoin 4-2. Pronssipelissä Tappara säilytti mitaliputkensa jatkoaikavoitolla HIFK:sta. Edellisen kerran Tappara on pystynyt seitsemään peräkkäiseen mitalisijaan vuosina 1973-79.

Lähtijät

Keskushyökkääjäosasto kaventui, kun finaalivuosien runkopelaaja Jan-Mikael Järvinen lähti Saksaan ja Matti Järvinen KalPaan. Maalintekovoimaa rokotettiin Tomas Zaborskyn (SaiPa) siirrolla. Kokenut Antti Erkinjuntti siirtyi Sportiin. Puolustuksesta joukkueessa eivät jatka Otso Rantakari ja ruotsalainen Elias Fälth. Aleksi Elorinne vaihtoi paikalliskilpailija Ilvekseen. Laitahyökkääjä Joona Luoto teki yllättäen NHL-sopimuksen Winnipeg Jetsin kanssa. Yhden kauden Tapparassa pelannut maalivahti Niklas Bäckström päätti upean uransa.

Uudet pelaajat

Tappara vahvisti hyökkäystään Liigassa jo kykynsä näyttäneillä pelaajilla. Tyler Morley (SaiPa) on lähtökohtaisesti joukkueen ykkössentteri. Liigan kauden 2017-18 maalikuningas Charles Bertrandilla on näytön paikka vaisun viime kauden jälkeen. Olavi Vauhkonen (Sport) ja Ruotsista Liigaan palaava Patrik Virta ovat myös laatuluokan vahvistuksia. Puolustuksen ainoa uusi pelaaja on ruotsalainen Alexander Ytterell. Pohjois-Amerikan farmiliigoissa pelannut Michael Garteig haastaa maalilla Christian Heljangon.

Valmennus

Jo 12. kautensa Tapparassa aloittava Jukka Rautakorpi on nousemassa päävalmentajien kaikkien aikojen ottelutilastossa aivan ykköspaikkaa pitävän Hannu Aravirran kantaan – kauden päätteeksi vain yhden ottelun päähän. Kausi on Rautakorvelle toistaiseksi viimeinen Tapparan peräsimessä, ja Jussi Tapola ottaa sen jälkeen uudelleen komennon pääkäskijänä. Rautakorpi on vienyt Tapparan kuudesti finaaleihin, mutta vain kerran kausi on päättynyt kultajuhliin. Valmennusryhmässä on huimaa pelikokemusta, kun apuvalmentajina toimivat Marko Ojanen, Janne Grönvall ja Pasi Puistola.

Ottelut harjoituskaudella

Avausottelussaan Tappara sai kyytiä Ilvekseltä, eivätkä seuraavat neljä otteluakaan tuoneet kuin yhden voiton tilille. Liiga-joukkueiden kohtaamisista on Ilves-pelin jälkeen tullut voitto SaiPasta ja tappio Lukolle. CHL:ssä Tappara korjasi kurssiaan kahden tappion jälkeen voitoilla EBEL-liigan mestarista Klagenfurtista ja Sveitsin kärkijoukkueisiin kuuluvasta Bielistä.

Läpimurron tekijä

Kesällä NHL:ään varattu 18-vuotias Patrik Puistola kärkkyy paikkaa Tapparan Liiga-miehistöstä. Toisen polven kiekkoilija antoi viime kaudella erinomaisia näyttöjä osaamisestaan miesten tasolla pelaamalla Mestistä lähes 1,20 pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla. Puistola on vahvasti ehdolla vuodenvaihteen Nuorten MM-joukkueeseen.

Tuleva kausi

Tappara on Liiga-pelien määrällä vertaillen sarjan kokenein joukkue. Hyökkäyksessä on laajuutta ja ratkaisuvoimaa. Vakiokokoonpanoon on ehdolla lisäksi nälkäisiä nuoria tulokkaita. Puolustuksessa Tapparalla on käytössä erittäin kokenut kuusikko. Joukkue on pystynyt paikkaamaan menetyksiään laatuluokan hankinnoilla ja kuuluu edelleen Liigan suurimpien mestarisuosikkien joukkoon.


---
Julkaisija: Antti Seppänen