Joukkue-esittelyt 2019: Pelicans – nousukiidolle jatkoa?

7.9.2019
Joukkue-esittelyt 2019: Pelicans – nousukiidolle jatkoa?

Pelicans otti ison askeleen Liigan terävimpään kärkeen viime kauden menestyksellään. Runkosarja tuotti kolmannen sijan, mutta playoffseissa liito loppui jo neljännesfinaaleissa. Nousujohteinen viime kausi latasi kuitenkin paljon odotuksia tälle kaudelle. Joukkue koki kuitenkin siirtomarkkinoilla pahoja menetyksiä.

Viime kaudella

Pelicans kokosi seurahistoriansa toiseksi suurimman pistemäärän, 104. Joukkue keräsi 30 voittoa varsinaisilla peliajoilla, mikä sivuaa hopeakauden 2011-12 saldoa. Pelicansin ylivoimapeli oli Liigan kärkeä onnistumisprosentilla 23,7. Kotiotteluiden vertailussa Pelicans oli sarjan toiseksi paras pistekeskiarvolla 2,10. Playoffsit lahtelaiset aloittivat vakuuttavasti HIFK:ta vastaan, mutta menettivät kotietunsa kolmannessa pelissä. Kausi päättyi kuudennen pelin vierastappioon.

Lähtijät

Joukkueen jätti kolme parasta pistemiestä: huippukauden pelannut puolustaja Oliwer Kaski teki NHL-sopimuksen, Jesse Saarinen siirtyi HIFK:hon ja Hynek Zohorna matkasi KHL:ään. Pelicansin maalivahtiosasto meni uusiksi, kun sekä Juho Olkinuora että kauden kynnyksellä myös Jakub Skarek jättivät Liigan. Puolustuksen avainpelaajista Mikko Kousa (HIFK) ja Jordan Rowley (Britannia) sekä hyökkäjistä Miska Siikonen (JYP) hakevat haasteita uusista osoitteista.

Uudet pelaajat

Maalivahti Tomi Karhunen on paljon vartijana lahtelaisten maalilla. Kuusivuotisen Pohjois-Amerikan kierroksen tehnyt Atte Tolvanen on mielenkiintoinen sparraaja Karhuselle. Kokenut puolustaja Topi Jaakola hakee uutta tulemista pilalle menneen viime kauden jälkeen. Hyökkäystä Pelicans on vahvistanut nuorilla, nousevilla kyvyillä, kun Frank Gymer (KalPa), Otto Nieminen (TPS) ja Jonatan Tanus (SaiPa), sekä Mestiksen maali- ja pistelinko Miro-Pekka Saarelainen tulivat joukkueeseen. Puolustusta vahvistaa kolme ulkomaalaisnimeä, ja hyökkäyksessä unkarilainen János Hári on näyttänyt kyntensä Liigassa jo aiemmin.

Valmennus

Ville Niemisen tulokaskausi Pelicansissa oli menestys, ja vielä valmentajauransa alkuvaiheessa oleva mentaalipuolen kiihdyttäjä nosti Pelicansin kurssia aikaisemmilta vuosilta merkittävästi. Valmennusryhmä jatkaa entisellään; Pasi Nurminen ja Tommi Pärmäkoski apuvalmentajina sekä Arttu Lipsanen maalivahtien kouluttajana. Valmennusta vahvistaa jatkossa myös urheilulääketieteen puolelta tuttu Harri Hakkarainen.

Ottelut harjoituskaudella

Harjoituskausi alkoi pelien merkeissä vakuuttavasti, kun Pelicans vei elokuun alun Pitsiturnauksen toistamiseen nimiinsä. Sen jälkeen joukkue on pelannut kahdeksan täysimittaista ottelua, joista vain yhden Liiga-joukkuetta vastaan (tappio HPK:lle). CHL:ssä takana on kolme ottelua, joista on tullut yksi voitto. Pitsiturnauksen kolmen voiton ja tasapelin jälkeisen kahdeksan ottelun jakson saldona on vain kaksi voittoa.

Läpimurron tekijä

Mainion tulokaskauden pelannut Jesse Ylönen kokosi viime kaudella jo 27 pistettä, mutta alkavalla kaudella luvassa voi olla, ainakin kauteen valmistavien otteluiden perusteella, vielä paljon enemmän. 19-vuotias toisen polven huippupelaaja on Montreal Canadiensin toisen kierroksen varaus kesältä 2018, ja on mahdollista, että tämän kauden jälkeen kutsuvat kirkkaammat valot. Ylönen on yksi Liigan tämän mielenkiintoisimmista nuorista pelaajista.

Tuleva kausi

Pelicans on tehnyt viime kauden jälkeen selkeän nuorennusleikkauksen, ja joukkueessa on vain kaksi yli 30-vuotiasta pelaajaa, Topi Jaakola ja Juhamatti Aaltonen. Nuorempi kokoonpano on vain Ilveksellä. Pelicansin nuoruus korostuu erityisesti puolustuspäässä. Hyökkäyksestä löytyy laajuutta, nopeutta ja ratkaisuvalmiutta, joskin valmistavan kauden ottelut eivät lataa odotuksia tappiin. Tomi Karhusen hankinta ykkösvahdiksi oli mainio liike, joka voi kantaa joukkuetta pitkälle.


---
Julkaisija: Antti Seppänen