Syksy TPS:ssä sai Petteri Wirtasen palaamaan Turkuun – "Löysin täältä peli-ilon ja roolin, josta pidin"

6.9.2019
Syksy TPS:ssä sai Petteri Wirtasen palaamaan Turkuun – "Löysin täältä peli-ilon ja roolin, josta pidin"

TPS on pelannut viimeisinä vuosina laadukkaita runkosarjoja, mutta nouseva trendi ei ole kantanut pudotuspeleissä. Vuosi sitten Turussa pelannut Petteri Wirtanen, 33, siirtyi loppukaudeksi SHL-seura Djurgårdeniin, mutta palasi nyt Turkuun. Paljon nähnyt Wirtanen puhuu kiekkokielen pitkäikäisestä kliseestä, kokemuksesta.

Kokeneen pelaajan tunnistaa nopeasti. Wirtanen keskittyy tekemään laadukasta työtä päivä kerrallaan, eivätkä mietteet ole vielä huomista pidemmällä.

– Vielä ei ole ajatus ehtinyt sarjan avaukseen asti. Nyt keskitytään viimeiseen valmistavaan jaksoon. Fiilis on positiivinen. Olen terveenä ja kunnossa, siitä kaikki lähtee, Wirtanen kertaa rauhallisesti.

Kaksi Suomen mestaruutta urallaan voittanut Wirtanen oli lähellä kirjata keväällä ansioluetteloonsa myös Ruotsin mestaruuden, mutta Djurgården hävisi SHL:n loppuottelut Frölundalle 2-4.

– Kyllä se nälkää jättää. Kamppaillaan pitkä kausi kovassa luisteluliigassa ja jäät parin voiton päähän. Tietää taas, mitä näillä tasoilla voittaminen vaatii.

Wirtanen on nähnyt eurooppalaisia sarjoja laaja-alaisesti. Pohjois-Amerikan visiitti vuosina 2006-2009 tuotti kolme ottelua Anaheim Ducksissa ja 223 kamppailua AHL-seura Portland Piratesissa.

Hyvinkään Jää-Ahmojen kasvatti ei halua lähteä laittamaan liigoja Euroopassa keskenään järjestykseen tai pelillisiin muotteihin.

– Jokainen on aika omanlaisensa maailma. Viime syksyn pätkä TPS:ssä osoitti jo, että joka päivä on tehtävä laadukasta työtä kerätäkseen pisteitä, etenkin peleissä. Yhdessäkään huippuliigassa pisteitä ei kerry mukaan vahingossa, eikä Ruotsi eroa siitä mitenkään, Wirtanen sanoo.

– Vauhti jäi Ruotsista päällimmäisenä mieleen. Siellä toisinaan poiketaan sen vuoksi systeemeistä. Suomi on puolestaan hyvä sekoitus myös taktisuutta. Liigojen välillä puhutaan kuitenkin nyanssien eroista.

Wirtanen pelasi Turun Palloseurassa vuosi sitten 17 ottelua ennen siirtoa Ruotsiin. Nuo 17 ottelua olivat ajanjakso, jotka lopulta toivat Wirtasen myös takaisin Turkuun.

– Tykkäsin, miten seura täällä toimi. Löysin täältä peli-ilon ja roolin, josta pidin. Ne ovat oikeastaan syyt, miksi tulin takaisin, keskushyökkääjä kiteyttää.

Wirtasen mukaan hyvä kokemus syntyi pelaajista ympärillä, seuran henkilökunnasta ja olosuhteista.

Wirtanen uskoo, että hänellä on omalta osaltaan kykyä vastata TPS:n tarpeisiin. Turkulaisseura on viime vuosina pelannut nousujohteisia runkosarjoja, mutta pudotuspeleissä suoritukset ovat jääneet kerta toisensa jälkeen piippuun.

– Yritän tuoda kulttuuria ja kokemusta, mitä usein keväällä tarvitaan. Olen monipuolinen, siitä on hyötyä pudotuspeleissä. Uskon ja luotan, että tuon oman lisäni meidän työkalupakkiin. En pelkästään alkavaan runkosarjaan, vaan myös kevättä ajatellen.

Kokemuksen tuoma etu pudotuspeleissä on asia, josta paljon puhutaan, mutta harvemmin havainnollistetaan.

– Periaatteessa se on asia, jota ei havaitse. Pudotuspeleissä voi tapahtua arvaamattomia asioita. Siellä voi olla pitkiä jatkoeriä tai ihan mitä vain. Aika asioiden nollaamiseen ja käsittelyyn on lyhyt. Kokemuksella pystyy säilyttämään omaan peliin keskittymisen tiukimmallakin hetkellä.

– Kun ei anna muiden asioiden hetkauttaa, saa tuotua parhaan esiin ja tehtyä suorituksen. Tietysti kokenutkin pelaaja voi sortua paineisiin ja nuori pelaaja voi olla niitä miettimättä. Tämä ei ole mikään yleistotuus, mutta minulla kokemus on siitä, että pystyy suorittamaan tilanteesta riippumatta samalla tasolla ja jopa nostamaan tasoa.

Wirtasen mukaan nykyjääkiekkossa pelaajan on hallittava kaikki pelin osa-alueet. Se näkyy ja kuuluu hyökkääjän profiilissa.

– Koetan olla monipuolinen pelaaja, joka ensinnäkin on vastuussa oman viisikon tekemisestä. Olen tuonut aina vahvasti oman osani aloituksiin, alivoimapeliin ja muihin puolustaviin juttuihin. Ne eivät kuitenkaan sulje mitään pois. Uskon, että pystyn tuomaan tarvittaessa myös tehoja. Haluan olla mahdollisimman vastuullinen, että on valmis heitettäväksi askiin tilanteessa kuin tilanteessa, Wirtanen näkee.

TPS ei ole määritellyt tulevalle kaudelle tavoitteita sijoitusten tai numeroiden muodossa.

– Olemme lähteneet liikkeelle kokonaisvaltaisesta kehittymisestä. Kaksi kevättä suunta on mennyt suhteellisen hyvän runkosarjan jälkeen alaspäin. Jos hieman erilaisilla lähestymistavoilla saisimme sitä käyrää nousemaan kevättä kohti ylöspäin, siinä olisi meille hyvä tavoite.

Wirtanen haluaa joukkueen ja pelaajien tuovan esiin TPS-identiteettiä, mutta ei halua paljastaa sen sisältöä.

– Jätetään sen verran vielä mysteeriksi, ettei lähdetä sitä kuuluttamaan. Me kaikki kuitenkin toivotaan ja tehdään töitä sen eteen, että se näkyisi peleissä. Nettiin ja lehtiin voi kirjoitella kaikenlaisia hienoja sloganeita, mutta jos jäällä ei tapahdu mitään, ne kaikki ovat ihan turhia. Toivon mukaan se näkyy meidän tekemisen kautta ihan sinne ylähyllylle asti.

* * *

Teksti: Anssi Shemeikka


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen