Joukkue-esittelyt 2019: Lukko – puolustuksen muodonmuutos

5.9.2019
Joukkue-esittelyt 2019: Lukko – puolustuksen muodonmuutos

Lukko on lunastanut playoffs-paikan yhdeksän kertaa kymmenestä. Neljästi viimeisten 10 kauden aikana Lukko on yltänyt semifinaaleihin, mutta finaaleissa raumalaisia ei ole nähty. Viime kausi tuotti seitsemännen sijan. Alkukauden kliimaksi, Pitsiturnaus, ei tuonut tällä kertaa menestystä, joten lupaisiko se hyvää runkosarjaan?

Viime kaudella

Lukko keräsi runkosarjassa eniten kolmen pisteen voittoja viiteen kauteen. Kausi tuotti pisteitä tasaisesti sekä kotona että vieraissa. Vierasotteluiden vertailussa Lukko oli sarjan kolmanneksi paras. Runkosarjan lopussa joukkue ei pystynyt napsimaan tarvittavia lisäpisteitä ja jäi seitsemänneksi – vain kaksi pistettä viivan päälle sijoittuneesta HIFK:sta. Playoffsien 1. kierroksella Lukko otti kotivoitot JYPistä, mutta taipui neljännesfinaaleissa Tapparalle suoraan neljässä ottelussa. Kaikki ottelut päättyivät maalin erolla.

Lähtijät

Puolustus koki merkittäviä menetyksiä, kun kärkipakit Jakub Krejcik (Kärpät) ja Rony Ahonen (HIFK) vaihtoivat maisemaa Liigan sisällä. Nuorisotähdet Tarmo Reunanen ja Ville Heinola hakevat paikkaa Pohjois-Amerikan kaukaloista. Maailmanmestari Janne Niskala päätti pitkän pelaajauransa. Hyökkääjistä sentteri Arttu Ilomäki siirtyi SHL:ään. Kärkiketjuista Lukko menetti myös Brandon DeFazion (KHL) ja Janne Keräsen (KalPa).

Uudet pelaajat

Puolustukseen jääneitä aukkoja on paikattu ulkomaanavuilla. EHT-tason tshekki Lukas Klok tuli KHL:stä, ja Pohjois-Amerikan kaukaloita kolunnut isokokoinen ruotsalainen Robin Press SHL:stä. Suomi-kiekkoa jo aiemmin pelannut David Nemecek on hankkinut kokemusta Tshekin pääsarjasta. Maalintekovoimaa edustaa Raumalle lähes seitsemän vuoden kierroksen jälkeen palannut Eero Elo. SHL:n mestarijoukkue Frölundasta hankittiin ruotsalaiskaksoset Pathrik ja Ponthus Westerholm. Kolme vuotta Pohjois-Amerikassa viettänyt laitahyökkääjä Jonne Tammela hakee uutta starttia rikkonaisten kausien jälkeen.

Valmennus

Pekka Virta aloittaa jo 14. kautensa Liigassa päävalmentajana. Keväällä 50 vuotta täyttänyt Virta rikkoi viime kaudella 700 ottelun rajapyykin kolmantena päävalmentajana kautta aikojen. Virran valmennustiimiin kuuluvat muun muassa kokeneet Lukko-ikonit Erik Hämäläinen, Petri Vehanen ja Jarkko Kauvosaari.

Ottelut harjoituskaudella

Elokuun alun Pitsiturnauksessa Lukko jäi semifinaaleihin. Sen jälkeen joukkue on pelannut seitsemän täysimittaista ottelua, joista kuusi on päättynyt maalin erolla. Lukko on voittanut otteluista neljä (Ässät, Tappara, Chamonix ja Geneve-Servette). Liiga-joukkueista Lukko on hävinnyt TPS:lle. Torstaina on edessä harjoituskauden päätösottelu JYPiä vastaan.

Läpimurron tekijä

Viime kaudella 13 ottelussa Lukon paidassa esiintynyt 18-vuotias Mikko Petman on ollut hyvässä vireessä harjoitusotteluissa ja iskenyt kolme maalia. SaiPa-kasvatti on vahvasti ehdolla myös vuodenvaihteen Nuorten MM-kisajoukkueeseen. Joko nuori laitahyökkääjä on valmis lunastamaan odotuksia myös aikuisten tasolla?

Tuleva kausi

Siirtomarkkinat rokottivat Lukon rivejä selvästi enemmän kuin mitä tilalle on tähän mennessä hankittu. Uudet ulkomaalaishankinnat ovat Liigan seuraajille tuntemattomia, mutta viime kaudella Lukko onnistui urheilujohtaja Kalle Sahlstedtin johdolla hyvin uusissa hankinnoissaan. Joukkueen ratkaisuvoima lepää lähtökohtaisesti Justin Danforthin ja Eero Elon sekä kokeneen Vili Sopasen hartioilla. Lukolla on yllätyssaumansa, mutta kokoonpano kaipaa vielä lisää tulivoimaa.


---
Julkaisija: Antti Seppänen