Eero Elo aistii Lukossa tapahtuneen muutoksen – "Hienoa olla taas kotona"

5.9.2019
Eero Elo aistii Lukossa tapahtuneen muutoksen – "Hienoa olla taas kotona"

Raumalainen kiekkoyleisö saattoi luulla huhtikuun ensimmäinen päivä joutuneensa tympeän aprillipilan kohteeksi. Lukko julkaisi sivuillaan tiedotteen hyökkääjä Eero Elon paluusta kotiin. 29-vuotias maalintekijä on vakuuttunut Lukossa vuosien varrella tapahtuneista muutoksista.

Sveitsin pääsarjan lisäksi Elon vyöltä löytyy reilu vuosi KHL:ssä Avtomobilist Jekaterinburgissa kaudelta 2015-2016. Nyt Venäjä, Sveitsi ja ulkomaat saivat olla. Tunne ja elämää suuremmat asiat kutsuivat kotiin.

– Hieno olla taas kotona. Miten sen nyt oikeaoppisesti sanoisi. Tähän kohtaan tuntui oikealta ratkaisulta, että ei lähde johonkin uuteen paikkaan etsimään uusia kuvioita, Elo kertoo.

– Jotenkin oli sellainen olo, että nyt on mentävä takaisin lähtöpisteeseen, mennään tämä sopimuskausi ja katsotaan asioita eteenpäin.

Elon ei olisi välttämättä tarvinnut palata Liigaan. Sveitsi viehätti maana ja vajaan kolmen kauden aikana syntyi 49 maalia. Lukon urheilutoimenjohtajan Kalle Sahlstedtin puhelu puuttui tapahtumien kulkuun.

– Kalle soitti ja pohdimme perheen kanssa kuvioita. Tämä vain tuntui oikealta. Joskus, tiedätkö, se tunne vain tulee, että tämä on nyt paras vaihtoehto. Ei sitä aina rahassakaan osaa mitata, Elo kuvailee.

Lukon aamuharjoitukset ovat takana. Elo kertoo hakeneensa lapsensa äskettäin päivähoidosta. Jälkikasvu käyttäytyy haastattelun ajan esimerkillisesti.

– Tässä on kuitenkin perheellisenä paljon muutakin elämää kuin jääkiekko, Elo muistuttaa

Kolmea vuotta Sveitsissä Elo muistelee antaumuksella.

– Se maa ja kulttuuri ovat viimeisen päälle hienoja. Viihdyimme perheen kanssa siellä hienosti. Vapaapäivinäkin sai ajan helposti kulumaan.

– Sveitsin sarja on mielestäni jopa aliarvostettu. Se ehkä vähän hämää, kun sveitsiläiset pelaajat eivät lähde maasta mihinkään hyvien oltavien ja tilipussin vuoksi. He ovat todella hyviä pelaajia, minkä ihmiset ovat varmasti huomanneet esimerkiksi MM-kisoissa.

Sveitsiläinen fanikulttuuri on käsite, joka kerää kiitosta käytännössä kaikilta sarjassa pelanneilta pelaajilta. Elo ei tee poikkeusta.

– Meillä oli 9000 hengen kylä, mutta hallissa oli silti jokaisessa pelissä melkein 6000 ihmistä. Voittopelien jälkeen oli aina hurjat karnevaalit hallin pihalla. Musiikki soi ja ihmiset juhlivat kaljateltassa, Elo nauraa.

Elo antaa moneen kertaan kiitosta Lukko-siirtoon vaikuttaneelle urheilutoimenjohtaja Sahlstedtille ja tämän tekemälle työlle. Muutoksia viiden vuoden poissaolon aikana on pelaajan näkemyksen mukaan tapahtunut.

– Kallen aikana koko Lukon touhu on tullut rehelliseksi. Jokainen on samanarvoinen. Nimi selässä on aika pieni juttu joukkueessa. Yritämme mennä nimenomaan joukkueen etujen mukaan. Samaan aikaan kuitenkin pyritään mahdollisimman paljon kehittämään yksittäisiä pelaajia joukkueen sisällä, jotta nämä pääsisivät omalla urallaan eteenpäin, Elo kuvailee.

– Joukkue on ainakin aika paljon nuorempi. Tuntui, että ennen pelaajia oli vähän vain kerätty ympäri Suomen. Nyt siinä on ollut järki mukana, Elo sanoo.

Rauman ja Porin keskinäinen asetelma on Elon mukaan kuin Suomi ja Ruotsi. Siitä huolimatta Lukon-kasvatti lukeutuu molempia seuroja edustaneisiin pelaajiin.

– Siinä vaiheessa, kun itse siirryin Lukosta Ässiin, koin sen mahdollisuutena. Ei siitä oikein voinut kieltäytyä.

Historia todistaa päätöksen oikeaksi. Elo siirtyi Ässiin kesken satumaisen kauden 2012-2013 ja juhli lopulta keväällä kultaa.

– Jonkun mielestä Lukosta Ässiin siirtyminen voi olla tyhmä ratkaisu, jonkun mielestä ei, mutta ei tätä elämää kannata elää muita miellyttääkseen. Tässä on kuitenkin oma ura kyseessä.

Lukon ja Ässien keskinäisessä kohtaamisessa on Elon mukaan yhä oma erityinen latauksensa.

– Se on iso juttu yhä pelaajille ja varsinkin kannattajille. Olen huomannut myös, että halli ei välttämättä ole enää niin täynnä kuin ennen. Se on vähän harmillinen juttu.

Toivottavasti ihmiset taas innostuvat. Vai pitäisikö sanoa niin, että meidän pitäisi pelata viihdyttävämmin ja tuoda niitä ihmisiä halliin, Elo pohtii.

Lukon jääkiekkoa tulevalla kaudella Elo esittelee "luisteluvoittoisena".

– Kiekonhallinta on tärkeässä roolissa. Emme lähde pahemmin ylimääräistä roiskimaan. Nykypäivän vauhdikasta jääkiekkoa.

Elo on isoa kokoaan hyvin hyödyntävä hyökkääjä, joka on varustettu vaarallisella laukauksella. 193 senttiä ja 92 kiloa takaavat, ettei vastustajan puolustajien ole helppo siirrellä Eloa tulevalla kaudella.

– Viimeisinä vuosina pelaamiseni on vähän monipuolistunut, olen pelannut jopa alivoimaa. Laukaus ovat yhä kuitenkin ykkösjuttuni. Se on paras apuvälineeni tässä lajissa, Elo kiteyttää.

* * *

Teksti: Anssi Shemeikka


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen