Teemu Ramstedt palaa Liigaan – "Koen, että paineita on aina. Toivonkin, että niitä on"

3.9.2019
Teemu Ramstedt palaa Liigaan – "Koen, että paineita on aina. Toivonkin, että niitä on"

Teemu Ramstedt palaa Liiga-jäille vuoden tauon jälkeen, tällä kertaa SaiPan paidassa. Takana on välivuosi pelaamisesta, mutta urallaan komeat 484 runkosarjaottelua pelannut keskushyökkääjä ei usko, että vuoden pelaamattomuudesta on tulevalla kaudella suurta haittaa.

– Jäällä oleminen on ollut kohtuullisen helppoa. Olen pystynyt harjoittelemaan kohtuullisen laadukkaasti välivuodenkin ajan oman valmentajan ohjeistuksella. Klassisen pelituntuman puutteen näkee varmasti jossain. Pelaamista ei myöskään pysty simuloimaan, esimerkiksi kamppailutilanteita. Vaihto kestää tietyn aikaa, ja vaikka sitä kuinka yrittäisi simuloida jollain pyöräharjoituksella, niin ei sitä täysin pysty. Sitä voi harjoitella vain pelaamalla. Uskon, että se tulee kuntoon aika nopeasti, kun saa pelejä alle, kun muut ominaisuudet ovat taustalla kunnossa. En näe sitä ongelmana, mutta ensimmäinen harjoituspeli ei varmasti ollut parasta itseäni, aprikoi Ramstedt.

Perhesyyt vaikuttivat suuresti Ramstedtin päätökseen. Hän seisoo yhä vankasti ratkaisunsa takana, kun takana on kausi ilman pelejä.

– Ei minua ole missään vaiheessa kaduttanut. Ratkaisu oli ainoa oikea siinä vaiheessa. Uran jälkeen voi aina spekuloida, että miten pelit menivät ja vaikuttiko tämä. Kukaan ei tiedä, mikä olisi ollut lopputulos, jos asiat olisivat menneet toisin. Tässä vaiheessa olen sitä mieltä, että se oli oikea ratkaisu ja uskon, että tulen olemaan aina sitä mieltä.

Odotukset Ramstedtia kohtaan ovat Lappeenrannassa varmasti kovat. Hän on profiloitunut yhdeksi Liigan tunnetuimmista pelaajista, ja pelillinen rooli SaiPassa tulee mitä todennäköisimmin olemaan suuri. Tämä sopii 31-vuotiaalle sentterille.

– Koen, että paineita on aina. Toivonkin, että niitä on. Minun on ollut vaikeampi syttyä, kun niitä ei ole. Tarvitsen niitä, että saan enemmän itsestäni irti. Se on ollut minulle tunnusomaista. On helpompaa syttyä, kun odotukset ovat isommat. Silloin, kun jännittää, kun menee pelaamaan, saa itsestään enemmän irti verrattuna siihen, jos pelillä ei ole väliä. On huono asia, jos ei jännitä. Sopiva jännitys yksittäisessäkin ottelussa on jotain, jonka koen positiivisena asiana, hän sanoo.

Ramstedt oli kaudella 2015-16 yksi Liigan valovoimaisimmista pelaajista. Hän teki 60 ottelun runkosarjassa 52 pistettä, ja pudotuspeleissäkin pisteitä syntyi piste per peli -tahtia. Ramstedt johdatti tuolloin HIFK:n hopealle.

Ramstedt on kärsinyt pitkään vakavasta suolistosairaudesta, ja sanookin nyt, että ei sairaus vaikutti tuona kautena hänen pelaamiseensa todella paljon, eikä hän hyvistä otteistaan huolimatta voinut missään tapauksessa hyvin.

– Olin sillä kaudella urani huonoimmassa kunnossa fyysisesti. Sairauteni kanssa oli vaikeaa, ja silti pelasin varmaankin urani parhaat pelit. Jos ajattelee esimerkiksi fysiikkaa, niin harvoin peliesitykset menevät sen kanssa käsi kädessä. Kaikki on kiinni niin monesta muusta asiasta. Edellytykset hyvään tulokseen ovat nyt paremmat kuin mitä ne silloin olivat. Aika näyttää, mihin eväät riittävät. Kaikki kaudet eivät aina ole vertailukelpoisia. En ajattele, että jos jollain kaudella teen muutaman pisteen enemmän tai vähemmän, kausi olisi ollut sen perusteella todella paljon parempi tai huonompi. On monta asiaa, jotka merkitsevät. En osaa sanoa, oliko se paras kauteni. Ehkä jonkun mielestä oli, jos katsoo tilastoja, hän toteaa.

SaiPa on Lappeenrannassa iso asia, ja joukkueen fanit elävät joukkueen mukana suurella tunteella. Ramstedt ajattelee kuitenkin kauden lähestymistä pelaaminen edellä. Fanien suosioon pääseminen syntyy sillä, mitä kaukalossa tapahtuu.

– Mietin enemmän hyviä pelejä ja sitä kautta hyviä tuloksia. En koe, että koittaisin miellyttää ketään sen enempää. Tämä on kliseistä, mutta yritän olla oma itseni. Se on keino, joka sytyttää tai ei sytytä. Sitä ei voi lähteä feikkaamaan. Itse olen toki yrittänyt olla aktiivinen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, ja kun faneilta tulee paljon kysymyksiä suoraan, niin olen heille vastaillut. Tykkään olla ulospäinsuuntautunut ja että ihmisten kanssa pystyy juttelemaan mistä vain. Se on omassa luonteessa ja jatkan varmasti Lappeenrannassakin sitä, mitä olen tehnyt muualla. Tykkään ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, Ramstedt sanoo.

Kokemusta SaiPan miehistössä edustavat Ramstedtin lisäksi mm. Ville Koho ja Ramstedtille jo HIFK:sta tuttu Tomas Zaborsky. Nuorista ja vielä läpimurtoaan odottavista SaiPa-miehistä hän nostaa esiin Emil Oksasen, Veeti Vainion ja Joni Nikon.

– Meillä on laaja skaala erilaisia taitoja joukkueessa. Se on se, mitä uskon, että pystymme tarjoamaan. Meillä on vahvuuksia moneen lähtöön tässä joukkueessa. Kun pystymme käyttämään niitä hyvin, niin silloin meillä on mahdollisuus menestyä. Uskon, että tämän päivän ammattilaismaailmassa kaikki yrittävät parhaansa, mutta meillä se ei ainakaan jää vajaaksi, Ramstedt sanoo.

* * *

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen