Joukkue-esittelyt 2019: SaiPa – uudet nimet ratkaisurooleihin

3.9.2019
Joukkue-esittelyt 2019: SaiPa – uudet nimet ratkaisurooleihin

SaiPa on selviytynyt viimeisten seitsemän kauden aikana kuudesti playoffs-peleihin ja neljästi neljännesfinaaleihin. Uuteen kauteen SaiPa lähtee viime kauden sijalta yhdeksän. Joukkue on kokenut viime kevään jälkeen merkittäviä muutoksia, ja valmennusjohdolla riittää työnsarkaa pitää lappeenrantalaiset playoffs-joukkueena.

Viime kaudella

SaiPa pelasi erinomaisesti varsinkin kotonaan ja voitti 30 ottelustaan 21. Kotiotteluiden vertailussa SaiPa oli Liigan kolmanneksi paras joukkue runkosarjassa. Vierasottelut sen sijaan eivät kulkeneet, ja pistekeskiarvo jäi alle yhden. Paikka playoffsien 1. kierroksella varmistui kuitenkin seitsemän pisteen erolla, mutta kuuden joukkoon ero venähti 10 pisteeseen. Playoffseissa SaiPa pelasi Ilvestä vastaan huipputasaiset kolme ottelua, mutta taipui lopulta kahden jatkoaikapelin värittämässä sarjassa.

Lähtijät

SaiPa menetti yhdeksästä parhaasta pistemiehestään peräti kahdeksan. Kaikki kuusi ulkomaalaispelaajaa vaihtoivat maisemaa. Hyökkäyksen kärkimiehistä Tyler Morleyn (Tappara) ja Cody Kunykin (HPK) lähdöt kirpaisivat joukkuetta eniten. Topi Nättinen jatkaa uraansa TPS:ssä, Jonatan Tanus Pelicansissa. Luotettava Ahti Oksanen siirtyi KHL:ään, puolustuksen luottomies Kalle Maalahti Ilvekseen. Myös ykkösmaalivahti vaihtui, kun Frans Tuohimaa suuntasi takaisin Helsinkiin (HIFK).

Uudet pelaajat

Uudet profiilipelaajat ovat Liigassa kyntensä näyttäneet, kun laitahyökkääjä Tomas Zaborskyn maalivirettä ylläpitämään hankittiin viime kauden peleistä taukoa pitänyt keskushyökkääjä Teemu Ramstedt. Pohjois-Amerikan kaukaloita kolunnut ruotsalaishyökkääjä John Persson on lunastanut kanssapelaajiensa luottamuksen ja tuli valituksi SaiPan kapteenistoon. Slovakialainen Mario Grman on puolustuksen ainoa ulkomaalainen. Simo-Pekka Riikola palaa takaisin SaiPaan rikkonaisten kausien jälkeen.

Valmennus

Tero Lehterä aloittaa kolmannen kautensa SaiPan päävalmentajana ja vei joukkueensa toistamiseen playoffseihin. Viime kaudella Lehterä pystyi välttämään joukkueensa kanssa pidemmät notkahdusjaksot. Sami Hirvonen, Janne Valtonen ja Tuomo Ropo täydentävät kokemuksellaan valmennusryhmän.

Ottelut harjoituskaudella

SaiPa pelasi elokuussa kaikkiaan kahdeksan harjoitusottelua. Tulosten perusteella kaudessa riittää haasteita, sillä joukkue voitti otteluista vain kaksi. Liiga-joukkueista SaiPa hävisi HIFK:lle ja Tapparalle, mutta voitti JYPin. Viime viikon Sveitsin turnauksessa kaatui ranskalainen Chamonix, mutta Sveitsin pääsarjajoukkueille SaiPa hävisi.

Läpimurron tekijä

Ykkösmaalivahdin viittaa nousee kantamaan 22-vuotias Niclas Westerholm, kolmannen kautensa Liigassa aloittava isokokoinen torjuja. Westerholmilla on voimassaoleva tulokassopimus Nashville Predatorsin kanssa. Toisena lainavuotena suurelle yleisölle vielä tuntemattomalle tulevaisuuden nimelle on luvassa ainakin paljon peliaikaa. Miten SaiPa-puolustus pystyy tukemaan Westerholmia tiukassa paikassa?

Tuleva kausi

SaiPa koki pahoja menetyksiä siirtomarkkinoilla, ja menetyksistä vain osa on pystytty paikkaamaan. Lähtökohdat viime kauden tason säilyttämiseksi ovat haastavat. Alkukausi näyttää, ketkä pystyvät ottamaan ison askeleen runkopelaajista ratkaisurooleihin. Toisaalta SaiPan urheilujohtaja Antti Tuomenoksa on kunnostautunut pelaajahankinnoissaan aikaisemmilla kausilla ja löytänyt puuttuvia palasia kokoonpanoon kesken kaudenkin.


---
Julkaisija: Antti Seppänen