Antti Erkinjuntin erilainen tie Liigan huipulle – "Tie pohjoisesta on vähän monimutkaisempi"

1.9.2019
Antti Erkinjuntin erilainen tie Liigan huipulle – "Tie pohjoisesta on vähän monimutkaisempi"

Jokainen jääkiekkoilija elää peliajasta ja vastuusta. Ilman niitä ura ei etene, eikä yksilö - nuorempi tai kokeneempi - kehity. Vastuun perässä suuntasi myös Antti Erkinjuntti, 33, Tapparasta Vaasan Sportiin.

Sportille Erkinjuntin kaltainen kovan tason rutinoitunut pelaaja on lääkärin määräämää. Sportin urheilutoimenjohtaja Markus Jämsä kommentoi Erkinjuntin sopimuksen tiedotteessa, että seura löysi etsimänsä. Joukkue sai pelaajan, joka tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Jokapäiväinen työnteko, jonka kautta yksilöt menevät eteenpäin ja joukkue kehittyy koko ajan, Erkinjuntti toimittaa ikiaikaisen menestymisen yhtälön.

– Kausi on pitkä. Asiat on saatava rullaamaan oikeaan suuntaan, jotta keväällä on mahdollisuus mitata itseään. Tässä ei ole oikotietä. Päivittäin on jaksettava tehdä ne asiat, mitä sen päivän töihin kuuluu. Sillä syntyy paras tulos.

Vaasalaiset jäivät viime kaudella pisteen päähän playoffsien ensimmäisestä kierroksesta sijalle 11. Sport teki HIFK:n ohella runkosarjassa 182 maalia, mikä oli kolmanneksi korkein lukema Kärppien ja Pelicansin jälkeen. Erkinjuntti kertoo viime kauden aktiivisen peli-ilmeen tehneen vaikutuksen.

– Tykkäsin Sportin tavasta pelata. Ajattelin, että täällä voisi olla hyvä paikka mennä uralla eteenpäin ja saada vastuuta.

Tulevaisuudesta löytyy yhä selkeitä tavoitteita. Kausi 2017–18 kului Sveitsin pääsarjassa Langnaun riveissä, jossa 35 ottelussa syntyi mukavat 29 pistettä.

– Kyllä minulla yhä on tavoite pelata ulkomailla, Erkinjuntti alleviivaa.

Sportin riveissä tapahtui paljon vaihtuvuutta. Muun muassa Joel Kiviranta Pohjois-Amerikkaan, Tony Sund TPS:ään ja maalivahti Sami Aittokallio Ässiin. Erkinjuntin ohella sisään tulivat Ilveksestä Juho Liuksiala ja kokenut Turo Asplund Jukureista.

Sport harjoitteli kauden alla myös Ruotsissa. Matka sisälsi harjoitusottelut MoDota ja Björklöveniä vastaan. Erkinjuntin vaikutelma uudesta joukkueesta on varsin myönteinen.

– Nuoria ja nälkäisiä, eteenpäin meneviä pelaajia. Oli kiva päästä reissussa viettämään aikaa kaukalon ulkopuolellakin. Pari peliä ja illanistujaisia päälle.

Jääkiekkoilijan matka huipulle voi olla aavistuksen erilainen, kun matkan aloittaa pohjoisesta. Erkinjuntti on syntynyt Rovaniemellä, josta lähimmälle Liiga-paikkakunnalle Ouluun on matkaa yli 200 kilometriä, muihin reilusti lisää.

– Tie pohjoisesta huipulle on ehkä vähän monimutkaisempi. Siellä ei vielä ole niin laadukkaita nuorten tai lasten sarjoja etelään verrattuna. Minulle se ympäristö sopi oikein hyvin. Sain pelata aina ihan älyttömästi. Ulkojäitä riitti, joissa taidot on nuorempana hiottu, Erkinjuntti muistelee.

RoKin kasvatti siirtyi B-juniorina Kärppiin. Polku on yleinen pohjoisen nuorille kiekkoilijoille.

– Sitä rataa se Lapissa oikeastaan menee. Kärppien kautta mennään. Toivottavasti joskus tulevaisuudessa myös RoKin kautta pystyy paremmin kehittymään jo juniorina hyvälle tasolle.

Erkinjunttia on kuvailtu fanien keskuudessa toisinaan pelaajaksi, joka mieluummin valitsee laukauksen sijasta syötön. Väitteessä on pelaajan mukaan perää.

– Kyllä se fakta on. Siitä pitäisi vähän päästä irtikin. En tiedä, mistä se juontaa juurensa. Onko tämäkin sitten peruja pihapeleistä? Se on asia, josta myös valmentajien kanssa on monena vuotena puhuttu. Enemmänkin voisi ampua.

Erkinjuntti on ollut osa joukkuetta, joka koki 2010-luvun Liiga-kiekon karvaimmat tappiot. Tappara hävisi kolmena vuotena peräkkäin loppuottelut. Ensin Porin Ässille voitoin 2-4, jonka jälkeen kaksi kertaa peräkkäin seitsemännen ottelun jatkoajalla Oulun Kärpille.

– Eihän niissä hetkissä auttanut muuta kuin nollata tilanne. Minkä siinä teet, kun kaiken olet laittanut peliin. Ei sille silloin mitään voi. Kaksi viimeistä oli seitsemännen ottelun jatkoajalla, oli siinä meilläkin paikkoja. Ne voitot on ansaittava ja niitä on turha märehtiä. Elämä ja työt jääkiekon parissa jatkuvat edelleen, Erkinjuntti sanoo.

Hyökkääjän viime kausi oli vaikea. 58 ottelua Tapparassa tuottivat 27 pistettä. Liigan huipulla Erkinjuntti on jo kykynsä todistanut, josta kirkkaimpana osoituksena on Suomen mestaruus TPS:n paidassa keväältä 2010.

– Viime kausi oli aika vaikea, ja kova halu on nyt näyttää, että pystyn pelaamaan huipulla, Erkinjuntti sanoo.

Sport aloittaa kautensa lauantaina 14.9. Oulun Kärppien vieraana.

* * *

Teksti: Anssi Shemeikka


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen