Kärppien Oskar Osalalle kolmen ottelun pelikielto

25.3.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Kärppien Oskar Osalalle kolmen ottelun pelikiellon lauantain Ilves–Kärpät-ottelussa tapahtuneesta laitataklauksesta.

Osala on pelikiellossa Kärppien kolmen seuraavan playoffs-ottelun ajan.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessan

Pelaaja: Oskar Osala
Ottelu: Ilves–Kärpät
Peliaika: 21.02
Pelipäivä: 23.3.2019

1. Selostus asiasta

Ilves–Kärpät-ottelun peliajassa 21.02 Kärppien Oskar Osala taklaa Ilveksen Oskari Laaksosta. Ottelussa tuomaristo tuomitsi tilanteesta Osalalle 5 minuutin rangaistuksen laitataklauksesta ja pelirangaistuksen (5+PR).

Tilannehuone on katsonut kyseisen taklauksen ja päävideotuomari on asettanut taklauksen edelleen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan taklauksesta tulisi määrätä Osalalle ottelurangaistus.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Laaksonen ei pelannut enää taklauksen jälkeen.

Osala on antanut suullisen lausuman kurinpitodelegaatiolle.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 119 mukaan laitataklaus on teko, jossa pelaaja taklaa vartalolla, kyynärpäällä, ryntäämällä tai kampittaen vastustajaa aiheuttaen vastustajan voimakkaan sinkoutumisen laitaa vasten. Säännön ii-kohdan mukaan pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa laitataklauksella, tuomitaan joko iso rangaistus ja pelirangaistus (5+PR) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilannetta koskevat ottelutallenteet ja kuullut Osalan lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan kiekollinen Laaksonen on laidan läheisyydessä pelaamassa kiekkoa samalla kun Osala ensin antaa mailapaineen ja jatkaa tilanteen pelaamista taklaamalla Laaksosta. Taklaus tulee osin Laaksosta selkäpuolelle ja taklaushetkellä Laaksonen on noin puolen metrin päässä laidasta. Taklauksen seurauksena Laaksonen kaatuu voimakkaasti pää edellä päin laitaa ja loukkaa itseänsä.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Osalan taklaus, kun se aiheuttaa vastustajan voimakkaan kaatumisen laitaa päin, täyttää laitataklauksen tunnusmerkistön. Delegaatio katsoo, että Laaksosen tilanteen pelaaminen osittain edesauttaa Laaksosen kaatumista laitaa päin. Delegaatio kuitenkin toteaa, että Osalalla on ennen taklaustaan aikaa havainnoida Laaksosen etäisyys laidasta ja Laaksosen haavoittuva asema. Tästä huolimatta Osala ajaa taklauksensa täydellä voimalla loppuun asti samalla runnoen pelaajan voimakkaasti laitaa vasten. Teon seurauksena Laaksonen lyö päänsä voimakkaasti laitaan.

Kurinpitodelegaatio toteaa edellä mainituista syistä, että taklauksellaan Osala on piittaamattomasti vaarantanut vastustajaa ja tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus. Kurinpitodelegaatio pitää oikeana rangaistuksena tilanteesta kolmen ottelun pelikieltoa.

3. Ratkaisu

Kärppien Oskar Osalalle määrätään kolmen (3) ottelun pelikielto.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

24. maaliskuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja

Video tilanteesta


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen