SaiPan Kalle Maalahdelle ei määrätty pelikieltoa

14.3.2019
SaiPan Kalle Maalahdelle ei määrätty pelikieltoa

Kuva: Mika Kylmäniemi

Liigan kurinpitodelegaatio ei määrännyt SaiPan Kalle Maalahdelle pelikieltoa tiistain SaiPa–KalPa-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta.

Maalahti on pelikelpoinen SaiPan seuraavassa ottelussa, torstaina 14.3. TPS–SaiPa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Kalle Maalahti
Ottelu: SaiPa–KalPa
Peliaika: 51.23
Pelipäivä: 12.3.2019

1. Selostus asiasta

SaiPa–KalPa ottelun ajassa 51.23 SaiPan Kalle Maalahti huitaisee KalPan Ilkka Pikkaraista voimakkaalla iskulla mailaan ja käsille. Ottelussa tuomaristo tuomitsi tilanteesta Maalahdelle 2 minuutin rangaistuksen huitomisesta.

Tilannehuone on katsonut kyseisen teon ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Maalahdelle ottelurangaistus huitomisesta.

Maalahti on antanut suullisen lausuman tapahtuneesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 159 mukaan huitomisella tarkoitetaan tekoa, jossa pelaaja heilauttaa yhdellä tai molemmilla käsin pitämänsä mailan kohden mitä tahansa kohtaa vastustajan kehossa tai varusteissa. Säännön iii -kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa huitomisen seurauksena, tuomitaan iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on tutkinut tilanteen videotallenteelta ja kuullut Maalahden lausuman. Videotallenteen perusteella kurinpitodelegaatio toteaa, että Maalahti huitaisee tilanteessa hyökkäyssiniviivaan juuri ylittänyttä KalPan kiekollista hyökkääjä Pikkaraista. Vaikka Maalahden huitaisu on voimakas, se kohdistuu ensinnä vastustajan mailaan ja on suoritettu lähes jään tasossa polvitason alapuolella. Vaikka huitaisu osuu lisäksi myös vastustajan alakäteen, kurinpitodelegaatio ei pidä huitaisua ottelurangaistuksen arvoisena tekona. Lisäksi kurinpitodelegaatio toteaa, että nyt arvioitavana oleva huitaisu eroaa aiemmista ottelurangaistuksen arvoisista huitomisesta siten, että ottelurangaistuksen arvoisissa tilanteissa huitominen on tehty ns. kirvesiskulla tai sitten huitominen on kohdistunut kovempaa tai piittaamattomammin vastustajaan. Lisäksi nyt arvioitavana olevassa tilanteessa huitominen on voimakkuutta lukuun ottamatta tavanomaiseksi luokiteltava mailahäirintä.

3. Ratkaisu

SaiPan Kalle Maalahdelle ei määrätä pelikieltoa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

13. maaliskuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja

Video tilanteesta


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen