Telia tuo Ultra HD -tasoiset Liiga-lähetykset katsojien ulottuville

13.3.2019
Telia tuo Ultra HD -tasoiset Liiga-lähetykset katsojien ulottuville

Suomalaiset televisiokatsojat pääsevät 16. maaliskuuta alkaen säännöllisesti nauttimaan huippu-urheilusta Ultra HD -kuvalaadulla, kun Liigan pudotuspelien lähetykset alkavat Telia TV:ssä. Myös kypäräkamerat sekä valmentaja- ja pelaajamikitykset elävöittävät kevään Liiga-lähetyksiä.

Lätkäfanit pääsevät halutessaan katsomaan kevään pudotuspelejä ensimmäisestä kierroksesta aina viimeiseen finaaliin saakka UHD-kuvalaadulla. Telia näyttää kevään ajan UHD-laadulla yhden ottelun Liigan jokaisena pudotuspelipäivänä.

– Ultra HD tuo kuvan elävänä ja terävänä isolle ruudulle. Katsoja pystyy entistä paremmin seuraamaan peliä ja kiekon liikkeitä. Kaukana olevat kohteet näkyvät kuvassa selkeämmin. Toki myös tv-vastaanottimen on tuettava UHD-kuvalaatua, jotta kuvan tarkkuus pääsee oikeuksiinsa. Nämä laitteet ovat hiljalleen yleistymässä suomalaisissa kodeissa, Telian TV- ja medialiiketoiminnasta vastaava johtaja Olli-Pekka Takanen sanoo.

UHD-laatuiset Liiga-pelit saa näkyviin, mikäli katsojalla on Liiga-passi -tuote tilattuna tai Telian kaapelikortti sekä katsomiseen sopivat välineet, kuten esimerkiksi UHD-kykyinen televisio. Jokainen peli lähetetään kuitenkin myös HD-laadulla, joten pelit näkyvät kaikille Liiga-tilaajille kuten ennenkin.

UHD tulee sanoista Ultra High Definition, jolla tarkoitetaan nelinkertaista täysteräväpiirtotarkkuutta perinteiseen Full HD:hen verrattuna. UHD-näytön tarkkuus on vähintään 3 840 x 2 160 pikseliä. UHD:stä käytetään joskus myös nimitystä 4K-tarkkuus.

– Uskon, että säännölliset uuden sukupolven teräväpiirtolähetykset Liigasta muuttavat katsojakokemusta ja jatkossa myös vaatimuksia urheilulähetyksiä kohtaan. Urheilun UHD-lähetykset ovat olleet maailmallakin harvassa. Nykytekniikka kuitenkin sallii jo huippukuvalaadun. Telian Liiga-lähetyksissä haetaan parasta katsojakokemusta, joten toki haluamme olla tässä edelläkävijöitä, Takanen jatkaa.

Teleporttausta ja kypäräkameroita

Kevään aikana Telia on tuonut Liiga-ohjelmiinsa myös muita teknisiä ja katsomiselämystä rikastuttavia uutuuksia. Yksi näistä on ollut niin sanottu teleporttaus eli lisätyn todellisuuden avulla tehdyt virtuaaliset pelaajahaastattelut. Vastaavaa tekniikkaa on käytetty jonkin verran maailmalla urheilulähetyksissä. Suomessa on lähinnä nähty joitakin kokeiluja.Telian Liiga-lähetyksissä viiveetön teleporttaus onnistuu halleilta studioon rakennettujen huippunopeiden kuituyhteyksien vuoksi.

– Teleporttaus tuotiin Liiga-lähetyksiin alkuvuodesta ja suorana tehtävät haastattelut näkyvät katsojille jokaisessa Liigalive 360 -ohjelmassa. Haastateltava ja haastattelija eivät oikeasti ole samassa studiossa, vaan toinen seisoo vihreän kankaan edessä hallilla ja toinen studiossa. Pelaaja saadaan ikään kuin ilmestymään studioon haastattelijan eteen. Teleporttauksesta on tullut paljon positiivista katsojapalautetta", Takanen kertoo.

Takasen mukaan Telialla on mielenkiintoisia suunnitelmia katsojaelämysten parantamiseksi myös jatkossa. Katsojan entistä lähemmäs kaukalon ja vaihtopenkin tapahtumia tuovia valmentaja- ja pelaajamikityksiä on luvassa jo pudotuspeleissä. Myös kypäräkameroita on tarkoitus tuoda kentälle.

– Telia haluaa välittää Suomen fanitetuimman ja seuratuimman urheiluviihteen mahdollisimman aitona halleista kotikatsomoihin. Kypäräkameroita ja mikityksiä lähemmäs pudotuspelien kiihkeintä ydintä eli kaukalon tapahtumia ei enää juuri pääse, Takanen sanoo.

>> Katso Telian ohjeet UHD-lähetyksien avaamiseen


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen