Ässien Kristian Tuohilammelle yhden ottelun pelikielto

27.2.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Ässien Kristian Tuohilammelle yhden ottelun pelikiellon lauantain Ässät–HIFK-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta.

Tuohilampi on pelikiellossa perjantaina 1.3. pelattavassa KooKoo–Ässät-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Kristian Tuohilampi
Ottelu: Ässät–HIFK
Peliaika: 59.19
Pelipäivä: 23.2.2019

1. Selostus asiasta

Ässät–HIFK-ottelun ajassa 59.19 Ässien Kristian Tuohilampi huitaisee mailallaan läpiajossa olevaa HIFK:n Micke-Max Åstenia takaapäin käsille. Ottelussa tuomaristo tuomitsi tilanteesta Tuohilammelle pelirangaistuksen (5+PR) huitomisesta.

Tilannehuone on katsonut kyseisen teon ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Tuohilammelle ottelurangaistus huitomisesta.

Tuohilampi/Ässät on antanut kirjallisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 159 mukaan huitomisella tarkoitetaan tekoa, jossa pelaaja heilauttaa yhdellä tai molemmilla käsin pitämänsä mailan kohden mitä tahansa kohtaa vastustajan kehossa tai varusteissa. Säännön iii –kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa huitomisen seurauksena, tuomitaan iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on tutkinut tilanteen videotallenteelta ja lukenut Tuohilammen lausuman. Delegaatio toteaa, että Tuohilampi eteenpäin kurottamalla huitaisee läpiajossa olevaa Åstenia takaapäin kahdessa kädessä olevalla mailallaan. Delegaatio toteaa, että mailalla huitaisu osuu Åstenia yläkäteen. Lisäksi delegaatio toteaa, ettei kyseessä oleva huitaisu ole voimaltaan niin voimakas, että tilannetta tulisi arvioida vahingoittamisyrityksenä. Edelleen kurinpitodelegaatio toteaa, ettei Tuohilammella ole tilanteessa mahdollisuutta antaa mailahäirintää Åstenille. Kurottamallakin Tuohilampi ulottuu huitaisullaan osumaan läpiajossa olevaa Åstenia yläkäteen.

Edellä todettu pelitilanne huomioiden kurinpitodelegaatio pitää Tuohilammen huitomista vastustajan piittaamattomana vaarantamisena. Pelitilanne ja huitomisen voima huomioiden sekä ottaen huomioon kuluvalla kaudella kurinpitokäsittelyssä olleet huitomistilanteet, kurinpitodelegaatio pitää oikeana rangaistuksena tilanteesta ottelurangaistusta ja yhden ottelun pelikieltoa.

3. Ratkaisu

Ässien Kristian Tuohilammelle määrätään yhden ottelun pelikielto.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

25. helmikuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen