Tapparan Tuukka Mäntylälle yhden ottelun pelikielto

22.2.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Tapparan Tuukka Mäntylälle yhden ottelun pelikiellon keskiviikon KalPa–Tappara-ottelussa tapahtuneesta laitataklauksesta.

Mäntylä on pelikiellossa perjantaina 22.2. pelattavassa Ilves–Tappara-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Tuukka Mäntylä
Ottelu: KalPa–Tappara
Peliaika: 43.01
Pelipäivä: 20.2.2019

1. Selostus asiasta

KalPa–Tappara-ottelun peliajassa 43.01 Tapparan Tuukka Mäntylä taklaa KalPan Mikko Nuutista takaapäin, jonka seurauksena Nuutinen kaatuu päin laitaa. Ottelussa tuomaristo tuomitsi tilanteesta Mäntylälle 2+10 minuutin rangaistuksen selästä taklaamisesta.

Tilannehuone on katsonut kyseisen taklauksen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Mäntylälle ottelurangaistus laitataklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta.

Mäntylä on antanut suullisen lausuman kurinpitodelegaatiolle.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 119 mukaan laitataklaus on teko, jossa pelaaja taklaa vartalolla, kyynärpäällä, ryntäämällä tai kampittaen vastustajaa aiheuttaen vastustajan voimakkaan sinkoutumisen laitaa vasten. Säännön ii-kohdan mukaan pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa laitataklauksella, tuomitaan joko iso rangaistus ja pelirangaistus (5+PR) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilannetta koskevat ottelutallenteet ja kuullut Mäntylän lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan kulmassa olevaan irtokiekkoon luistelevat peräkkäin Nuutinen ja Mäntylä. Nuutinen on edellä ja pelaa kiekkoa yhdellä kosketuksella kaukalon päätyä kohti. Samanaikaisesti kun Nuutinen pelaa kiekkoa, Mäntylä tönäisee kädellään Nuutista vasemmasta olkapäästä ja aiheuttaa Nuutisen tasapainon menettämisen, jonka seurauksena Nuutinen lentää päin laitaa.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Mäntylän takaapäin olkapäähän tehty tönäisy ja siitä aiheutuva seuraus täyttävät laitataklauksen tunnusmerkistön. Delegaatio toteaa, ettei tilanne ole selästä taklaus, koska Nuutinen on tietoinen, että Mäntylä on tulossa kamppailemaan irtokiekosta. Delegaatio toteaa myös, että Mäntylän tönäisy on tehty noin metri ennen laitaa ja tilanteessa, jossa vastustaja on kurottamassa kiekkoon. Kurinpitodelegaatio toteaa edellä mainituista syistä, että taklauksellaan Mäntylä on piittaamattomasti vaarantanut vastustajaa ja kuluvan kauden kurinpidon rangaistuskäytäntö huomioiden, että tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus. Kurinpitodelegaatio pitää oikeana rangaistuksena, ottaen huomioon myös Nuutisen tilanteen pelaamistavan, yhden ottelun pelikieltoa.

3. Ratkaisu

Tapparan Tuukka Mäntylälle määrätään yhden ottelun pelikielto.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

21. helmikuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen