Sportin Tommi Tikalle yhden ottelun pelikielto

22.2.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Sportin Tommi Tikalle yhden ottelun pelikiellon keskiviikon Sport–HIFK-ottelussa tapahtuneesta keihästyksestä.

Tikka on pelikiellossa perjantaina 22.2. pelattavassa Sport–HPK-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Tommi Tikka
Ottelu: Sport–HIFK
Peliaika 28.55
Pelipäivä: 20.2.2019

1. Selostus asiasta

Sport–HIFK-ottelun pelikatkolla ajassa 28.55 Sportin Tommi Tikka käyttää mailaansa siten, että lavan kärki osuu HIFK:n pelaajan keskivartaloon. Ottelussa tuomaristo tuomitsi tilanteesta Tikalle 5+20 minuutin rangaistuksen keihästyksestä.

Tilannehuone on katsonut kyseisen teon ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Tikalle ottelurangaistus keihästyksestä.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteilta. Tikka on antanut kirjallisen lausuman tilanteesta. O'Connor ei loukkaantunut tilanteessa.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 161 mukaan keihästyksellä tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja pistää vastustajaa tai yrittää pistää vastustajaa mailan lavan kärjellä joko yhdellä kädellä tai kahdella kädellä pidetyllä mailalla. Säännön ii kohdan mukaan keihästyksestä määrätään harkinnan mukaan iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilannetta koskevat ottelutallenteet ja lukenut Tikan lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan tilanteessa HIFK:n maalivahti sulkee kiekon räpylänsä alle ja tämän jälkeen tuomari katkaisee pelin vihellyksellä. Samaan aikaan Tikka luistelee HIFK:n maalille, jossa O'Connor on suojaamassa maalivahtiaan. Tikka tulee tilanteeseen pitäen mailan lapaa ilmassa edessään. Kohdatessaan O'Connorin Tikka vielä nostaa hieman mailaansa, jonka seurauksena Tikan mailan lapa osuu O'Connorin keskivartaloon.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Tikan teko täyttää keihästyksen tunnusmerkistön. Keihästys on jääkiekkoon kuulumaton teko, joka itsessään osoittaa vastustajan kunnioituksen puutetta ja tekona aiheuttaa loukkaantumisriskin. Tässä tilanteessa keihästys on suoritettu suhteellisen vähäisellä voimalla, mutta edellä todetuista syistä johtuen kurinpitodelegaatio pitää Tikan keihästystä ottelurangaistuksen arvoisena tekona, josta määrätään yhden ottelun pelikielto.

3. Ratkaisu

Sportin Tommi Tikalle määrätään yhden ottelun pelikielto.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

21. helmikuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen