Sportin Valentin Claireauxille ei määrätty pelikieltoa

20.2.2019

Liigan kurinpitodelegaatio ei määrännyt Sportin Valentin Claireauxille pelikieltoa lauantain Jukurit–Sport-ottelussa tapahtuneesta sopimattomasta käytöksestä tuomaristoa kohtaan.

Claireaux on pelikelpoinen Sportin seuraavassa ottelussa, keskiviikkona 20.2. Sport–HIFK.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Valenin Claireaux
Ottelu: Jukurit–Sport
Peliaika: 38.03
Ottelupäivä 16.2.2019

1. Selostus asiasta

Päävideotuomari on asettanut kurinpitokäsittelyyn Jukurit–Sport-ottelussa tapahtuneen tilanteen, jossa Sportin Valentin Claireaux tönäisee ottelun toista linjatuomaria rinnasta. Ottelussa tuomarit tuomitsivat tilanteesta pelirangaistuksen erotuomarin koskemattomuuden loukkaamisesta.

Asiassa on kuultu kurinpitosääntöjen mukaisesti Suomen jääkiekkoerotuomariliiton puheenjohtajaa.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 116 iv 2- kohdan mukaan pelaajalle, joka koskee tuomariin epäkunnioittavasti tai joka käyttää voimaa tuomaria kohti tuomitaan pelirangaistus. Säännön 116 v. i-kohdan mukaan pelaajalle, joka tarkoituksellisesti ja piittaamattomasti käyttää millään tavoin voimaa tuomaria kohti tai joka aiheuttaa tuomarin loukkaantumisen tuomitaan ottelurangaistus.

Videotallenteelta käy ilmi, että pelikatkolla Claireaux pyrkii pääsemään keskustelemaan Jukurien pelaajan kanssa, jonka takia ottelun toinen linjatuomari estää Claireauxin etenemistä ja ohjaa tätä tilanteesta poispäin. Tällöin Claireaux tönäisee toisella kädellään tuomaria rinnasta.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että pelaajien tulee kunnioittaa erotuomareita ja sääntöjen mukaan erotuomarit ovat koskemattomia. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Claireaux rikkoo tönäisyllään erotuomarin koskemattomuutta. Delegaatio toteaa, että erotuomarin koskemattomuuden loukkausta arvioidaan kyseisen teon moitittavuuden kautta. Kurinpitodelegaatio katsoo ottaen tönäisyn voimakkuuden ja sen suorittamistavan huomioon, että Claireaux rikkoo tilanteessa erotuomarin koskemattomuutta säännön 116 iv. 2 -kohdan tarkoittamalla tavalla, josta seurauksena on pelirangaistus.

3. Ratkaisu

Sportin Valentin Claireauxille ei määrätä pelikieltoa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

18. helmikuuta 2019

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen