Timo Favorin historialliseen saavutukseen perjantaina - “Pelit pelien sisällä hallittava”

31.1.2019
Timo Favorin historialliseen saavutukseen perjantaina - “Pelit pelien sisällä hallittava”

Kuva: Tomi Natri

Päätuomarien kaikkien aikojen otteluykkönen Timo Favorin kirjoittaa perjantaina Liiga-historiaa. Favorin tuomitsee uransa 1000. ottelun, kun Tappara ja Ilves kohtaavat Tampereen paikallisottelussa. Favorin muisteli juhlaottelunsa aattona erotuomariuraansa ja pitkää matkaansa Suomi-kiekon huippuotteluissa.

Maaliskuussa 2017 Timo Favorin nousi Liiga-tuomarien kaikkien aikojen ottelukärkeen, kun täyteen tuli 908 ottelua. Silloin tuomariuran jatkuminen oli katkolla, mutta hyvin mennyt loppukausi antoi uskoa tulevaan.

– Se oli urani parhaita keväitä. Pääsin normaalista poiketen viheltämään myös finaaliotteluita, joissa kotikaupunkini joukkue pelasi. Niiden pelien jälkeen jatkamispäätös oli helppo tehdä. Se oli loistava juttu – kunhan ehdot ja velvoitteet oli suoritettu, erotuomariston kokenein kertoo.

Muutoksien kautta uuteen aikakauteen

Favorinin ura on ollut pitkä, 22 kauden mittainen. Liiga-uransa ensimmäisen ottelun hän vihelsi 11. syyskuuta 1997 yhdessä Riku Peltosen ja Kari-Pekka Tarkon kanssa, kun Lukko ja KalPa olivat vastakkain.

– Kyllä se peli mieleen on jäänyt. Yksin sinne menin, kun kolmen tuomarin järjestelmällä vihellettiin. Olin silloin tuominnut seitsemän vuotta I divisioonassa, eikä peliä enää osannut jännittää. Sillä kaudella päätuomarien ryhmä oli aika paljon pienempi kuin nykyisessä järjestelmässä. 13 päätuomaria meitä silloin oli Liigan ryhmässä.

Favorinin mukaan suurin muutos reilun kahden vuosikymmenen aikana on ollut siirtyminen digiaikakauteen. Erotuomarien tekemiset ovat yhä enemmän suurennuslasin alla.

– Ennen elimme lankapuhelimien ja VHS-nauhureiden aikakautta, mutta nyt ollaan joka paikassa reaaliajassa kaikennäköisten härvelien kanssa. Asiat toimivat vähän eri tavalla. Nykyisin meno on jossain määrin seesteisempää – tosin monessa asiassa joudumme olemaan entistä enemmän varpaisillaan. Toimintaamme seurataan entistä tarkemmin.

Oman paikan etsintää tuomariyhteisössä

Favorin täyttää keväällä 50 vuotta. Milloin jääkiekkoerotuomari on parhaimmillaan? Mitä kokemus merkitsee, entä fyysisten ominaisuuksien arvo, ja paljonko tehtävässä on kyse pelin ymmärtämisestä?

– Se on kovin yksilöllistä. Kyllä Liigassa menee useampi vuosi, että oppii sarjan tavoille. Oppii, millaisia joukkueita on, oma perustaso vakiintuu ja saa kokemuksia myös muualta. Mutta kyllä keskeisimmäksi osaamisalueeksi nostan sääntötietämyksen ja pelin johtamisen. Siitä puhuminen jää usein vähemmälle. On muistettava, että ottelun aikana on käynnissä kaksi eri peliä: pelaajat pelaavat omaansa, valmentajat omaansa. Erotuomarin on hallittava nämä molemmat.

Favorin on selvinnyt tuomariurallaan ilman vakavampia loukkaantumisia. Vaikeimmat hetket liittyvät yleisesti tuomariuran alkuvuosiin. Oman paikan etsiminen tuomariyhteisössä, toimintatapojen oppiminen ja oman ajattelun sekä tuomarina kehittymisen edistäminen ovat olleet pedantille jääkiekkomiehelle kasvun paikkoja.

– Siinä vuosituhannen vaihteessa haettiin monta vuotta paikkaa sarjassa. Välillä otettiin kovemminkin yhteen eri osapuolten kesken. Aika ajoin mietti, että ei tästä tule kyllä yhtään mitään.

– Toinen vaikea hetki oli siinä 500 ottelun nurkilla, kun kokemusta alkoi olla vähän muistakin kuin Liiga-ympyröistä. Pohdin silloinkin lopettamista, mutta sitten erotuomarijohtaja Arto I. Järvelä ehdotti minulle eräänlaisen mentorin hommaa, jolla uusia tuomareita saataisiin ajettua paremmin sisään Liigaan. Tykästyin siihen rooliin ja sillä tiellä olen jatkanut.

Persoonia kaukaloon

Timo Favorin on kokenut uransa aikana paljon. Kansainvälisistä tehtävistä Torinon olympialaiset vuonna 2006 on uran ehdoton huippuhetki. Liigassa hän on viheltänyt kuudesti ratkaisevan finaaliottelun. Myös ulkoilmaottelut Helsingin Olympiastadionilla ja Kaisaniemessä ovat jääneet Favorinin mieleen.

Pitkän uran aikana jääkiekossa ja sitä ympäröivässä maailmassa on tapahtunut suuria muutoksia. Peli, pelaajat, säännöt, ilmapiiri ja median huomio ovat erilaiset kuin reilut 20 vuotta sitten. Favorin myöntää kaipaavansa uransa alkuvuosilta yhtä asiaa.

– Kyllähän tämä laji vähän lisää persoonia kaipaisi. Olen pyrkinyt moneen suuntaan mainostamaan tuomarin uraa hienona vaihtoehtona pysyä jääkiekkomaailmassa mukana. Pelaajapuolelta me tarvitsisimme persoonia mukaan. Sieltä tulisi sitä kokemusta. Tuomaritilanteemme on kohtuullinen, mutta uusia kykyjä tarvitaan.

* * *

Timo Favorin
s. 19.5.1969

  • 1. ottelu Liigassa 11.09.1997 Lukko - KalPa
  • Kansainväliset turnaukset: Olympiakisat 2006, MM-kisat 2003, B-sarjan MM-kisat 2001, olympiakarsinta 2005, U20 MM-kisat 2002 ja 2003, U18 MM-kisat 1999 ja 2000
  • Pelaajaura: I divisioona 1988-89 ja Saksan II Bundesliiga 1997-98
  • Palkinnot: Liigan paras erotuomari 2004, 2007, 2008 ja 2017
  • Ammatti: Lukion, ylä- ja alakoulun matemaattisten aineiden, erityisopetuksen ja joustavan perusopetuksen opettaja

---
Julkaisija: Antti Seppänen