Sportin Jyri Niemelle yhden ottelun pelikielto

25.1.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Sportin Jyri Niemelle yhden ottelun pelikiellon keskiviikon Sport–Pelicans-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Niemi on pelikiellossa lauantaina 26.1. pelattavassa ottelussa Lukko–Sport.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Jyri Niemi
Ottelu: Sport-Pelicans
Peliaika: 38:38
Pelipäivä: 23.1.2019

1. Selostus asiasta

Sport–Pelicans-ottelun peliajassa 38:38 Sportin Jyri Niemi taklaa Pelicansin Severi Lahtista. Ottelussa tuomaristo tuomitsi tilanteesta Niemelle 2+10 minuutin rangaistuksen pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta (Sääntö 124).

Tilannehuone on katsonut kyseisen taklauksen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Niemelle ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta

Lahtinen ei loukkaantunut tilanteessa ja jatkoi ottelun loppuun asti.

Niemi on antanut kirjallisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR)

Kurinpitodelegaatio on lukenut Niemen lausuman ja katsonut otteluvideot tilanteesta. Videotallenteen perusteella voidaan todeta, että pelaajien luistellessa kaukalon kulmaan, takana tuleva Niemi taklaa Lahtista selkäpuolelta laitaan. Niemen käsivarsi on tilanteessa korkealla, vastustajan niskan tasolla. Delegaatio toteaa, että Niemen käsivarsi aiheuttaa Lahtisen pään runnoutumisen pleksiä vasten. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Niemen edellä kuvatussa taklauksessa on kyse säännössä 124 tarkoitetusta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Vaikka Lahtinen on tilanteessa matalassa peliasennossa ja hänen vartalonsa kääntyy vähän ennen taklausta, Kurinpitodelegaatio pitää Niemen tilanteen pelaamista huolimattomana, koska Niemen käsi aiheuttaa Lahtisen pään osumisen laitaan. Edellä mainituilla perusteilla delegaatio katsoo, että Niemi on taklauksellaan piittaamattomasti vaarantanut vastustajaa. Tilanteesta tulee määrätä Niemelle ottelurangaistus säännön 124 perusteella.

Pelikiellon kestoa harkitessaan delegaatio on ottanut huomioon Niemen menettelyn moitittavuuden sekä kuluvalla kaudella päähän kohdistuneista taklauksista määrättyjen pelikieltojen pituudet sekä pelitilanteen kokonaisuudessaan. Kurinpitodelegaatio pitää Niemen tekoa yhden ottelun arvoisena tekona.

3. Ratkaisu

Sportin Jyri Niemelle määrätään yhden (1) ottelun pelikielto.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

24. tammikuuta 2019

Liigan kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
Kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Antti Seppänen