Ässien Tommi Taimelle ei määrätty pelikieltoa

12.1.2019

Liigan kurinpitodelegaatio ei määrännyt Ässien Tommi Taimelle pelikieltoa perjantain Ilves–Ässät-ottelussa tapahtuneesta kontaktitilanteesta.

Taimi on pelikelpoinen Ässien seuraavassa ottelussa, lauantaina 12.1. Ässät–SaiPa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Tommi Tikka
Ottelu: Ilves–Ässät
Peliaika 59.58
Pelipäivä: 11.1.2019

1. Selostus asiasta

Ilves–Ässät-ottelun peliajassa 59-58 tapahtuvan aloitustilanteen jälkeen Ässien Tommi Taimen ja Ilveksen Teemu Rautiaisen välillä syntyy kamppailutilanne, jossa Taimi osuu poikittaisella mailalla Rautiaista kasvoihin. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta Taimelle 5+PR minuutin rangaistuksen pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Tilannehuone on katsonut kyseisen teon ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulisi määrätä Taimelle ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+PR) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilannetta koskevat ottelutallenteet. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Ilveksen hyökkäyspäässä tapahtuvan B-aloituspisteen aloitustilanteen seurauksena Rautiainen pyrkii kohti Ässien maalia. Rautiaisen luistelulinjalla on Taimi, joka pyrkii estämään Rautiaisen pääsyn kohti Ässien maalia. Tämän seurauksena Taimen ja Rautiaisen välillä alkaa kamppailutilanne. Tilanteessa molemmat pelaajat tönivät toisiaan koholla olevilla käsillä ja mailoilla. Ensimmäisten tönimisten jälkeen Taimi osuu korkealla olevalla poikittaisella mailalla Rautiaista kasvoihin. Delegaatio toteaa, että Taimen poikittaisessa mailassa on kyse säännön 124 tarkoittama vastustajan päähän kohdistunut taklaus.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että tilanteessa molemmat pelaajat ovat aloitteellisia kiistan syntymisessä ja molemmat pelaajat työntävät ja tönivät tilanteessa toisiaan. Molemminpuolisen tönimisen jälkeen Taimen poikittainen maila osuu Rautiaista kasvoihin. Kurinpitodelegaatio katsoo, että Taimen poikittaista mailaa ei ole tarkoituksellisesti suunnattu vastustajan päähän eikä isku voimakkuudeltaan ole erityisen kova. Edellä todetuista syistä kurinpitodelegaatio katsoo, että 5+PR rangaistusta on pidettävä riittävänä rangaistuksena teosta.

3. Ratkaisu

Ässien Tommi Taimelle ei määrätä pelikieltoa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

12. tammikuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen