Ilveksen Mike Halmolle ei määrätty pelikieltoa

9.1.2019

Liigan kurinpitodelegaatio ei määrännyt Ilveksen Mike Halmolle pelikieltoa lauantain Sport–Ilves-ottelussa tapahtuneesta kontaktitilanteesta.

Halmo on pelikelpoinen Ilveksen seuraavassa ottelussa, perjantaina 11.1. Ilves–Ässät.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Mike Halmo
Ottelu: Sport–Ilves
Peliaika 48.53
Pelipäivä: 5.1.2019

1. Selostus asiasta

Sport–Ilves ottelun peliajassa 48.53 Ilveksen Mike Halmon ja Sportin Jyri Niemen välillä on kontaktitilanne. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta Halmolle 5+PR minuutin rangaistuksen pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Tilannehuone on katsonut kyseisen teon ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulisi määrätä Halmolle ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta.

Halmo on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut ottelutallenteet ja kuullut Halmon lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan irtokiekko liukuu Sportin puolustusalueen kulmaan, jota kohden luistelevat Halmo ja Niemi. Hieman ennen maaliviivaa Halmo on tilanteessa kiekon ja Niemen välissä ja aloittaen jarruttamisen ja samalla kääntäen kylkensä kohti keskemmältä tulevaa Niemeä. Tämän jälkeen Niemi pyrkii eteenpäin kurottamalla yltämään mailallaan irtokiekkoon. Tämän seurauksena Niemi törmää jarruttavaan Halmoon ja samalla Halmon oikeasta olkapäästä aiheutuu voimakas osuma Niemeä päähän.

Videotallenteen perusteella delegaatio toteaa, että Halmo ei tee tilanteessa varsinaista taklausliikettä vaan enemminkin jarruttaa Niemen eteen, joka samanaikaisesti kurottaa eteenpäin tavoitellen yhdellä kädessä olevalla mailallaan irtokiekkoa. Delegaatio toteaa, että Halmo säilyttää tilanteessa normaalin peliasentonsa eikä riko säännön 124 iii- tai iv-kohtia. Edellä kuvatuilla perusteilla ja tilannetta kokonaisuutena arvioiden kurinpitodelegaatio katsoo, että Halmo ei ole piittaamattomasti vaarantanut vastustajaa eikä tilanteessa muutenkaan tapahdu sellaista rikettä, joka edellyttäisi ottelurangaistusta ja pelikieltoa.

3. Ratkaisu

Ilveksen Mike Halmolle ei määrätä pelikieltoa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

7. tammikuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen