Tapparan Aleksi Elorinteelle kahden ottelun pelikielto

5.1.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Tapparan Aleksi Elorinteelle kahden ottelun pelikiellon keskiviikon Jukurit–Tappara-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Elorinne on pelikiellossa Tapparan kahdessa seuraavassa ottelussa: 5.1. Tappara–KalPa ja 9.1. Tappara–HPK.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Aleksi Elorinne
Ottelu: Jukurit–Tappara
Peliaika 22.45
Pelipäivä: 2.1.2019

1. Selostus asiasta

Jukurit–Tappara-ottelun peliajassa 22.45 Tapparan Aleksi Elorinne taklaa Jukurien Marlo Koposta. Ottelun tuomaristo tuomitsi taklauksesta Elorinteelle 5+PR rangaistuksen pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Tilannehuone on katsonut kyseisen teon ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulisi määrätä Elorinteelle ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Koponen ei loukkaantunut tilanteessa.

Elorinne on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut ottelutallenteet ja kuullut Elorinteen lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan kiekollinen Koponen pyrkii Tapparan pelaajan estelyistä huolimatta etenemään kaukalon laitaa pitkin kohti kulmaa. Samanaikaisesti Elorinne lähtee sulkemaan Koposen etenemistä taklaamalla tätä. Elorinne suorittaa taklauksen Koposeen, taklauksessa Koposen matalalla oleva pää jää Elorinteen ja laidan väliin. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Elorinteen taklauksessa aiheutuu suora kontakti Koposta päähän. Näin ollen kyseessä on säännön 124 tarkoittama vastustajan päähän kohdistunut taklaus.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että suurin vastuu taklauksen kohdistumisesta taklattavan pelaajan vartaloon on taklaajalla. Toisaalta myös kiekollisella pelaajalla on vastuu siitä miten hän tilanteen pelaa ja kuinka pelaaja altistaa itsensä taklaukselle. Tässä tilanteessa Koponen havaitsee taklaamaan tulevan Elorinteen selvästi ennen kontaktia. Ennen taklausta Koponen peliasento muuttuu matalammaksi, joskin delegaatio katsoo tämän johtuvan Koposen ja toisen Tapparan pelaajan välisestä kamppailusta. Vaikka Elorinne ei suuntaa taklausta ylöspäin eikä kohdista taklausta tietoisesti vastustajan päähän, delegaatio toteaa, että Elorinteellä on tässä tilanteessa vastuu siitä, että taklaus ei osu vastustajaa päähän. Koska taklaus kuitenkin kohdistuu Koposta valtaosin päähän, kurinpitodelegaatio toteaa, että Elorinne on taklauksellaan piittaamattomasti vaarantanut vastustajaa ja tästä syystä tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistusta.

Pelikiellon pituuden osalta delegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä todetut seikat sekä tilanteen kokonaisuudessaan huomioon sekä kuluvalla ja edellisellä kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset. Delegaatio pitää Elorinteen suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa iskua, jonka seurauksena taklattu pelaaja ei loukkaannu kahden ottelun arvoisena.

Elorinteellä ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

Tapparan Aleksi Elorinteelle määrätään kahden (2) ottelun pelikielto.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

4. tammikuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen