Liiga-lauantai: Niko Ojamäelle neljän maalin ilta, Jukurit yllätti Kärpät Oulussa

5.1.2019
Liiga-lauantai: Niko Ojamäelle neljän maalin ilta, Jukurit yllätti Kärpät Oulussa

Niko Ojamäki viimeisteli Hakametsän illassa peräti neljä maalia. (Kuva: Mika Kylmäniemi)

Lauantain liigakierroksella nähtiin melkoiset maalikarkelot, kun seitsemässä ottelussa tehtiin yhteensä 46 maalia. Kierroksen helminä toimivat Niko Ojamäen neljän maalin ilta, Jukureiden vierasvoitto Oulussa ja Ilveksen päätöserän kiri Vaasassa.

JYP-TPS 3–1 (0–0, 3–1, 0–0)
>> Tilastot
>> Maalikooste

JYP otti kauden ensimmäisen voittonsa TPS:stä ja nappasi samalla kolmannen voiton putkeen. Ossi Louhivaara osui jo kolmannessa ottelussa perätysten ja Juha-Pekka Hytönen katkaisi peräti 20 ottelun mittaisen maalittoman jaksonsa. TPS:n viikko alkoi 0-4-tappiolla Sportille, eikä selvä häviö JYPiä vastaan mairittele turkulaisia juuri enempää. TPS:n osuman viimeisteli Otto Nieminen, jolle maali oli kauden seitsemäs.

KooKoo-Lukko 1–6 (1–2, 0–2, 0–2)
>> Tilastot
>> Maalikooste

Liigaa joulukuun dominoineen Lukon kaksi edellistä ottelua tuottivat tappion, mutta lauantaina raumalaiset palasivat jälleen oikeille raiteille hakemalla vahvan vierasvoiton Kouvolasta. Janne Keränen (2+0), Eetu Koivistoinen (2+0) ja Arttu Ilomäki (0+4) olivat isossa roolissa. KooKoo:n viime ajat ovat olleet vaikeita, eikä lauantai tuonut poikkeusta. Hyökkäyspelaaminen on liikaa kahden ketjun varassa, eikä maalivahti Juha Järvenpään loukkaantuminen helpota tilannetta.

Kärpät-Jukurit 2–3 (2–0, 0–2, 0–1)
>> Tilastot

Liigaa ylivoimaisesti johtava Kärpät on näyttänyt pientä haparoinnin mallia viikon otteluissaan. Perjantaina HIFK oli parempi 4-2 ja lauantaina sarjassa 14. sijalla oleva Jukurit haki vierasvoiton Oulusta. Kärpät meni jo avauserässä 2-0-johtoon Ville Leskisen ja Mika Pyörälän maaleilla, mutta Jukurit nousi maali kerrallaan ensin rinnalle ja sitten ohi. Kärppien kiri kuihtui viimeistään Lasse Kukkosen ulosajoon puolitoista minuuttia ennen loppua. Vierailijoiden tehokkain oli Jesper Piitulainen, joka merkkautti tehot 1+1.

SaiPa-HIFK 3–6 (1–3, 1-0, 1–3)
>> Tilastot
>> Maalikooste

SaiPa sai tehtyä pitkästä aikaa yli kaksi maalia ottelussa, mutta tämä ei voittoon riittänyt, kun HIFK haki pisteet Lappeenrannasta tehokkaalla viimeistelyllä. SaiPan viimeistely oli sen sijaan kaukana tehokkasta ja joukkue hukkasi varsinkin monia ylivoimatilaisuuksia. HIFK:n tehokkaimpina häärivät Ilmari Pitkänen (2+0), Lennart Petrell (1+1), Juhani Tyrväinen (1+1) sekä Tommi Santala (0+2). Terry And iski puolestaan uransa ensimmäisen liigamaalin. Saipalta Ville Vainikainen ja Kalle Maalahti ylsivät kahteen tehopisteeseen.

Sport-Ilves 5–6 (4–2, 1–1, 0–3)
>> Tilastot
>> Maalikooste

Sportin ja Ilveksen kohtaamisista ei ole tällä kaudella puuttunut jännitystä, maaleja ja tapahtumia. Näin oli myös lauantaina, kun Ilves haki Vaasasta 6-5-voiton värikkäiden vaiheiden jälkeen. Sport johti parhaimmillaan 5-3, mutta siihen vaasalaisten maalit jäivät. Ilves teki päätöserän alussa kolme maalia kahteen minuuttiin ja yhdeksään sekuntiin, eikä Sport enää kyennyt vastaamaan, vaikka joukkueelle tarjottiin vielä viiden minuutin ylivoimaakin. Joel Kiviranta iski tehot 2+1 ja kolme muuta Sport-pelaajaa sai kaksi tehopistettä. Ilveksen tehokkain oli lopun kiriä rakentamassa ollut Teemu Lepaus pisteillä 2+1.

Tappara-KalPa 5–2 (1–1, 2–1, 2–0)
>> Tilastot
>> Maalikooste

Tapparan ja KalPan välisessä ottelussa erottui vain yksi nimi - Niko Ojamäki. Ojamäki esitti varsin harvinaisen tempun viettämällä peräti neljän maalin iltaa. 23-vuotias hyökkääjä kohenteli asemiaan maalipörssissä ja kasassa on nyt 15 osumaa. KalPan maaleista vastasivat pelaajat, jotka eivät niin usein paistattele parrasvaloissa, kun Frank Gymer ja Konsta Mäkinen saivat nimensä maalintekijöiden sarakkeeseen. Tappara on voittanut molemmat tammikuun ottelunsa, KalPan kohdalla kolmen voiton putki katkesi.

Ässät-Pelicans 1–2 (0–0, 0–1, 1–1)
>> Tilastot
>> Maalikooste

Ässät pisti Liigassa neljännellä sijalla olevan Pelicansin yllättävänkin ahtaalle, mutta lahtelaiset veivät tästä huolimatta voiton. Porilaisten teema "yksi tehty maali per ottelu" jatkui myös lauantaina, kun kotijoukkueen ainoasta vastasi Sakari Salminen. Antti Tyrväinen oli Pelicansin hahmo tekemällä toisen ja syöttämällä toisen joukkueensa maaleista. Ässille tappio oli neljäs peräkkäinen, eikä nousu jumbosijalta näytä todennäköiseltä. Pelicansille voitto oli puolestaan neljäs viimeiseen viiteen otteluun.


---
Julkaisija: Markus Viljanen