JYPin Nolan Yonkmanille neljän ottelun pelikielto

5.1.2019

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi JYPin Nolan Yonkmanille neljän ottelun pelikiellon torstain Lukko–JYP-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Yonkman on pelikiellossa JYPin neljässä seuraavassa ottelussa: 5.1. JYP–TPS, 11.1. JYP–Jukurit, 12.1. KalPa–JYP ja 18.1. JYP–HIFK.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Nolan Yonkman
Ottelu: Lukko–JYP
Peliaika 46.18
Pelipäivä: 3.1.2019

1. Selostus asiasta

Lukko–JYP-ottelun peliajassa 46.18 JYPin Nolan Yonkman iskee taklauksen jälkitilanteessa kyynärpäällään Lukon Ville Petmania. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta Yonkmanille 2+10 minuutin rangaistuksen pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Tilannehuone on katsonut kyseisen teon ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulisi määrätä Yonkmanille ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Petman ei loukkaantunut tilanteessa.

Yonkman on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut ottelutallenteet ja kuullut Yonkmanin lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan kaukalon päädyssä Yonkmanin ja Petman välisen kamppailu- ja taklaustilanteen jälkitilanteessa Yonkman iskee voimakkaasti vasemmalla kyynärpäällään taaksepäin osuen takanaan olevaa Petmania päähän. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Yonkmanin kyynärpäällä suoritettu ja vastustajan päähän kohdistunut isku täyttää päähän kohdistuneen taklauksen tunnusmerkistön.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että Yonkman on selittänyt kyynärpääiskuaan tarkoituksenaan suojella itseään selkäpuolelta tulevalta kontaktilta ja viitannut ottelun aiempiin tapahtumiin, jossa Yonkmania on taklattu selkään. Kurinpitodelegaatio toteaa, ettei pelaaja voi oikeuttaa tekojaan ottelun aikaisemmilla tapahtumilla. Lisäksi delegaatio toteaa, ettei kyseisessä tilanteessa ole ylipäätään tarvetta tehdä itsesuojelutekoja.

Delegaatio toteaa, että Yonkman on iskullaan piittaamattomasti vaarantanut vastustajaa ja teko huomioiden tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus. Pelikiellon pituuden osalta delegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä todetut seikat sekä tilanteen kokonaisuudessaan huomioon sekä kuluvalla ja edellisellä kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset. Delegaatio pitää Yonkmanin suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa iskua, jonka seurauksena taklattu pelaaja ei loukkaannu neljän ottelun arvoisena.

3. Ratkaisu

JYPin Nolan Yonkmanille määrätään neljän (4) ottelun pelikielto.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

4. tammikuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen