Sportin Colby Robakille kuuden ottelun pelikielto

28.12.2018

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Sportin Colby Robakille kuuden ottelun pelikiellon keskiviikon Sport–Lukko-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Robak on pelikiellossa Sportin kuudessa seuraavassa ottelussa: 28.12. HPK–Sport, 29.12. Sport–Tappara, 2.1. Ilves–Sport, 3.1. TPS–Sport, 5.1. Sport–Ilves ja 11.1. Sport–Kärpät.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Colby Robak
Ottelu: Sport–Lukko
Peliaika 35.40
Pelipäivä: 26.12.2018

1. Selostus asiasta

Sport–Lukko-ottelun peliajassa 35.40 Sportin Colby Robak taklaa Lukon Antti Saarelaa. Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta Robakille 5 minuutin rangaistuksen ja pelirangaistuksen pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Liigan tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulisi määrätä ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Saarela loukkaantui tilanteessa eikä pelannut ottelua loppuun.

Robak on antanut kirjallisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Saarela luistelee ensimmäisenä kulmassa olevaan irtokiekkoon. Vähän Saarelan perässä kulmaan luistelee Robak. Saarela pyrkii pelaamaan kiekkoa päätylaitaa pitkin eteenpäin samalla kun Robak tulee taklaamaan tätä. Edelleen videotallenteen perusteella kurinpitodelegaatio toteaa, että Robak nostaa taklauksessa molemmat kätensä eteensä ja kohdistaa taklauksensa ylöspäin siten, että käsivarret osuvat Saarelaa päähän. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Robakin taklauksessa aiheutuu voimakas kontakti Saarelaa päähän, joten kyse on säännössä 124 tarkoitetusta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että vastuun taklauksen kohdistumisesta taklattavan pelaajan vartaloon on taklaajalla. Tässä tilanteessa Saarela on paikoillaan kiinni laidassa. Robak tulee tilanteeseen kohdistaen käsivartensa ylöspäin ja osuen suoraan Saarelaa päähän. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Robak on edellä mainituista syistä taklauksellaan piittaamattomasti vaarantanut vastustajaa ja tästä syystä tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä mainitut seikat sekä taklaustilanteen kokonaisuudessaan huomioon sekä kuluvalla ja edellisellä kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset. Delegaatio pitää Robakin suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta, jonka seurauksena taklattu pelaaja loukkaantuu, kuuden ottelun arvoisena tekona.

Robakilla ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa Liigassa.

3. Ratkaisu

Sportin Colby Robakille määrätään kuuden (6) ottelun pelikielto. Robak on pelikiellossa Sportin seuraavien kuuden ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

27. joulukuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen